УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_SmartLivingChallenge_o

Извор: Нова Искра

SMART LIVING CHALENGE, платформа за промоцију паметнијег живљења и концепата одрживог развоја у урбаним срединама представљена је 2014. године кроз програм радионица које су одржане у чак 27 земаља, укључујући и Србију где је у оквиру програма Нове Искре развијена једна од 14 победничких идеја. Иницијатори програма – Шведски институт и Асоцијација шведских инкубатора и научних паркова – су за ову годину припремили наставак сарадње, овога пута фокусирајући се на три земље у којима је SLC дао најзанимљивије резултате – Бразил, Замбију и Србију.

Као и прошле године, у фокусу ће бити три теме – EAT, MOVE и LIVE – док ће тема српског програма бити управо LIVE, кроз коју се истражују идеје за паметнију потрошњу и одрживе системе у оквиру урбаних средина, било да је питању становање, јавни простор или одговорнији однос према ресурсима. Ове године организацији се пријкључује и престижна шведска консултантска, иновациона и едукативна организација Hyperisland, која има едукативне центре у Стокхолму, Манчестеру, Сингапуру, Сао Паолу, Лондону, Карлскрони и Њујорку. Њихов представник Alex Neuman биће главни ментор мултидисциплинарног тима који ће пројекат реализовати у Србији, а који ће бити формиран на основу отвореног позива који је објављен управо данас.

У све три земље биће формиран тим од 5 до 7 чланова различитих профила, који ће током периода од три месеца (10.09 – 10.12. 2015.) радити на заједничком пројекту. Тиму ће на располагању бити радни простор у оквиру Дизајн инкубатора Нова Искра, менторство Hyperisland-а и стална подршка Нове Искре која ће организовати састанке са експертима, консултантима и stakeholder-има релевантним за пројекат који ће тим заједнички конципирати и изабрати за реализацију. Чланове тима очекује активно учешће у раду тима, кроз сарадњу са бројним стручњацима из Србије и Шведске, као и сарадњу са друга два SLC тима у Рију и Лусаки. Три пројекта који буду резултирали из програма биће представљени током COP21 конференције у Паризу, у децембру ове године, УН-овог форума за одрживе иновације и климатске промене.

Рок за слање пријава је 01. јул у поноћ, а заинтересовани учесници могу се пријавити путем online формулара, уз обавезно слање CV-а на адресу office@novaiskra.com. Након процеса селекције који ће бити завршен 10. јула, одабрани кандидати биће позвани на интервју, након чега ће бити утврђен и финални састав тима који са радом почиње 01. септембра. Позив нема ограничења у погледу старости или професионалног опредељења чланова – позив је отворен за активисте, дизајнере, архитекте, уметнике, социологе или истраживаче, као и заинтересоване студенте. Селекција ће бити вршена са циљем да се формира квалитетан, мотивисан и мултидисциплинарни тим. Такође позив је отворен за заинтересоване учеснике са подручја целе Србије, а неопходни путни трошкови за потребе учешћа у редовним састанцима и активностима тима биће рефундирани за све потенцијалне чланове тима који не живе у Београду.

Програм Smart Living Challenge део је активности Нове Искре у пољу зелене економије, поред програма Разумети зелену економију, као и пројекта Зелена учионица који ће такође бити представљен ове јесени. За све додатне информације можете се обратити Новој Искри путем телефона или e-mailа.

Smart Living Challenge 2014, путовање победника изазова, децембар 2014. | video © Munktell Science Park