УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr
Barozzi / Veiga – Дворана Филхармоније, Шћећин, Пољска | Фото © Simon Menges

Дворана Филхармоније у Шћећину у Пољској пројектантског бироа Barozzi/Veiga (Alberto Veiga and Fabrizio Barozzi) у сарадњи са Студиом А4 је добитник Награде Европске уније за савремену архитектуру за 2015. годину – Mies van der Rohe Award 2015, а каталански студио ARQUITECTURA-G добитник признања Архитекта у успону – The Emerging Architect Prize за породичну кућу Луз, у граду Циљерос у Шпанији.
Награђени пројекти одабрани су са листе од 420 радова из 36 земаља, а награде су додељене 08. маја 2015. у Барселона павиљону Мис ван дер Роеа.

Образложење жирија

Mies van der Rohe Award 2015: Дворана Филхрамоније, Шћећин, Пољска – Barozzi/Veiga (Alberto Veiga и Fabrizio Barozzi) у сарадњи са Studioм A4

Пет пројеката – финалиста награде одабрано је због свог капацитета да чине бројне ствари: читају и трансформишу своје окружење које је често сложено и драгоцено; генеришу симбиозу новог и постојећег, између њихове функције и јавне сфере; трансформишу физичка, економска и техничка ограничења у ресурсе; креирају низове простора цењене од стране корисника; обликују приступачна места окупљања; и коначно, представљају храбар архитектонски израз који омогућава дијалог између развоја дисциплине и паралелне еволуције вредности и потреба друштва.
Победнички пројекат (Дворана Филхармоније у Шћећину) налази убедљиву формалну и просторну стратегију за град који тежи бољој будућности у економији и друштвеним обрасцима који се убрзано мењају, пружајући достојанство урбаном животу истовремено унапређујући специфичан историјски идентитет града савременим „спомеником“.

09_MVDR_o
Barozzi / Veiga – Дворана Филхармоније, Шћећин, Пољска | Фото © Simon Menges
05_MVDR_o
Barozzi / Veiga – Дворана Филхармоније, Шћећин, Пољска | Фото © Simon Menges
BarozziVeiga_SzczecinPhilharmonic_01_o
Barozzi / Veiga – Дворана Филхармоније, Шћећин, Пољска | Фото © Simon Menges

The Emerging Architect Prize: Кућа Луз, Сиљерос, Касерес, Шпанија –  ARQUITECTURA–G

Жири сматра да су архитекте одлично разумеле и изванредно решиле конструктивна и економска ограничења пројекта убацивањем нове структуре у преградне камене зидове постојеће градске куће… Жири цени једноставност и јасноћу простора, висок квалитет очувања окружења и палету боја – резултат недовршених плочица теракоте, показујући да добра архитектура не мора да буде скупа и спектакуларна.

ArquitecturaG_LuzHouse_01_o
ARQUITECTURA-G – Кућа Луз, Сиљерос, Шпанија | Фото © José Hevia
ArquitecturaG_LuzHouse_02_o
ARQUITECTURA-G – Кућа Луз, Сиљерос, Шпанија | Фото © José Hevia