УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извештај са конференције

Прва међународна научна конференција Places and Technologies 2014, одржана је на Грађевинском и Архитектонском факултету Универзитета у Београду, 3. и 4. априла 2014. године. Научни скуп је организован од стране Универзитета у Београду – Архитектонског факултета и Професионалног удружења Урбана лабораторија, са учешћем Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Конференцију су отворили Декан Архитектонског факултета проф. др Владан Ђокић, помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић, председник Инжењерске коморе Србије господин Милован Главоњић и директорка конференције проф. др Ева Ваништа Лазаревић.

Организациони одбор конференције, поред директора конференције, чиниле су проф. др Александра Кристић, в. проф. др Александра Ђукић и извршни координатор конференције, др Милена Вукмировић, научни сарадник. Поред главних организатора скупа и чланова Организационог одбора, преко појединаца, чланством у Научном одбору и у окриву Регионалне деканске радионице, учешће у раду конференције узело је још 26 научних организација из земље и иностранства.

PT-Conference-2014_thumb3_o
PLACES AND TECHNOLOGIES 2014, Архитектонски факултет у Београду ❘ Фото:

Конференција је одржана са запаженим успехом, како по питању организације, тако и по питању квалитета пристиглих и презентованих радова. На скуп је пристигло 132 научна рада из Европе што представља изузетан успех. Аутори су били осим домаћих професора и научника највише из региона, а и из Холандије, Велике Британије, Аустрије, Италије, Турске, Грчке, Албаније, Бугарске, Румуније.

Теме су се односиле на примену технологија 21. века и њихов утицај на просторе у којима живимо – од јавних простора, преко smart house, урбане регенерације и ревитализације као одрживе методе, јер не користе нови простор, употребе нових културних образаца, коришћења зеленила у креирању нових одрживих простора, blue green strategy и других сродних тема сагледаних из неколико аспеката.

Конференцији су присуствовали и стучњаци из праксе и специјални гости, као што су позната дизајнерска група из Париза, аутори најновијих виртуелних музеја, тим археолога који се баве виртуелним мапама у Србији и угледни професори.

Међународна научна конференција “Places and Technologies” 2014.
PLACES AND TECHNOLOGIES 2014 конференција у свечаној сали Грађевинског факултета у Београду ❘ Фото:

Зборник радова са конференције Places and Technologies 2014: Keeping up with Technologies to Improve Places објављен је у виду дигиталне публикације, која је на преносној меморији достављена учесницима скупа, а који је након одржавања скупа објављен на званичној веб страници конференције (http://placesandtechnologies.eu/about.html) са слободним приступим.

На овај начин омогућили смо широј научној и стручној публици увид у презентоване радове. Поред наведеног, веб сајт ће наставити са фунцкионисањем и на њему ће се благовремено појављивати нови садржаји који се односе како на претходна, тако и на будућа дешавања.

Читава конференција била је и медијски покривена кроз учешће Директорке конференције и чланица Организационог одбора на телевизијама са националном фреквенцијом („Контекст 21“ РТС, „Радим-градим“ Студио Б и Телевизија ПИНК), чиме је и шира јавност упозната са дешавањем. Медијску подршку су обезбедили и сами организатори конференције, а садржај у виду видео и фото записа је објављен на веб сајту у одељку Media Coverage.

Међународна научна конференција “Places and Technologies” 2014.
PLACES AND TECHNOLOGIES 2014, URBANLAB каталог ❘ Фото:

Конференцију ће пропратити и две светске публикације, тематски зборник у издању Cambridge Scholars Publishing, а другу високо профилисани часопис изузетног угледа “Energy and Buildings” као специјално издање намењено само најбољим радовима са ове конференције.

Предвиђа се да се тема конференције успостави континуирано, те наставља и наредних година, према потребама и проценама, на сваке две године. У периоду између две конференције, планирано је организовање и реализација летњих школа, које би се бавиле конкретним темама које покрива област Места и технологије.

Могућа је сарадња са другим научним институцијама из региона (Љубљана, Загреб, Сарајево и Тирана) у организацији сличних манифестација на тему Места и технологије, као и презентација догађаја у европским и светским оквирима.

Конференција је недавно презентована на Форуму EuropeanLab у Лиону, где је постигнут запажен успех и направљени контакти са потенцијалним учесницима следеће конференције.

Међународна научна конференција “Places and Technologies” 2014.
PLACES AND TECHNOLOGIES 2014 конференција: др Александра Крстић-Фурунџић, др Александра Ђукић и др Владан Ђокић ❘ Фото:

Фотографије са конференције “Places and Technologies” 2014. можете погледати на званичној Facebook страници Универзитета у Београду – Архитектонског факултета.

PLACES AND TECHNOLOGIES 2014 PROMO

https://www.youtube.com/watch?v=TRAButUJ7sY