УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Stratifying Belgrade-ilustracija

У оквиру сарадње са Fontys Academy of Arts из Тилбурга (Worldschool Belgrade course), под покровитељством БИНА фестивала, Универзитет у Београду – Архитектонски факултет организује једнодневну ван-наставну радионицу. 

Опис радионице
Радионица Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping представља део курикулума изборног предмета Worldschool Belgrade на првој, другој и трећој години мастер студија архитектуре и урбанизма на Fontys Academy of Arts, Тилбург, Холандија. Тежиште рада током радионице је на препознавању и мапирању слојева Београда, кроз размеру архитектонских фрагмената или урбанистичких обухвата.  

Радионица је осмишљена као целодневни догађај, дана 12. јуна 2024, кроз три главна корака: 

  1. Кратко представљање радионице и уводно предавање; 
  2. Комбинација индивидуалног и заједничког рада уз координацију тутора;
  3. Округли сто, кратка презентација појединачних резултата и дискусија. 

 Учесници радионице ће, кроз серију дигиталних или аналогних цртежа, дијаграмски мапирати слојеве изграђене структуре на одабраним локацијама. Очекивани резултати су креативни производи у виду мапа, дијаграма, вертикалних и хоризонталних планова који ће покренути дискусију о методологији употребе цртежа као репрезентацијског, комуниколошког и истраживачког алата у области архитектуре и урбанизма. На радионици ће, поред студената Архитектонског факултета у Београду, учествовати и шест студената мастер програма урбанизам и пет студената мастер програма архитектура са Fontys академије. 

 Позивају се заинтересовани студенти, са прве и друге године мастер академских студија и са четврте и пете године интегрисаних студија Ахитектонског факултета, да се пријаве на једнодневну радионицу Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping. Број студената је ограничен. Радионица ће се одвијати на енглеском језику. Локација одржавања радионице је Архитектонски факултет. 

Рок за пријаву: 02.06.2024. (do 23:59h) 04.06.2024. (до 23:59h)

Начин пријаве: слање једног цртежа (дигиталног или аналогног, који репрезентује цртачки сензибилитет) и предлог локације/локацијског обухвата којим би се бавили током радионице.* 

Пријаве слати на: stratifyingbelgrade@gmail.com 

*Студенти Архитектонског факултета имају могућност да кроз радионицу продукују цртеже у релацији са својим пројектом на студио пројекту. 

Напомена: 

Сви студенти, са Архитектонског факултета у Београду, учешћем на радионици стичу право на додатне кредите за ваннаставне активности (1 ЕСПБ) и сертификат о учешћу. 

 

Организација и реализација радионице:
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Супервизор: др Марија Милинковић, доцент
Тутор: др Христина Меселџија, асистент са докторатом
Сарадник: Реља Петровић, асистент; Дезире Тилингер, истраживач приправник
Fontys Academy of Arts
Координатор програма: Алда Авдић Алагић, доцент
Тутор: Ивана Ловринчевић, гостујући тутор