УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Назив и акроним пројекта:

Europe Readr – the future of living


Програм и извор финансирања:

 

Министарство спољних послова Републике Словеније поводом председавања Саветом Европске Уније 2021. године, Национални институти Европске Уније за културу (EUNIC)


Руководећа институција:

 

Амбасада Републике Словеније у Београду


Партнери на пројекту:

 

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет


Тим Универзитета у Београду – Архитектонског факултета:

 

Др Владан Ђокић, редовни професор

Др Ана Никезић, ванредни професор

Др Милица Милојевић, доцент

Др Јелена Ристић Трајковић, доцент

Др Верица Крстић, доцент

Др Анђелка Бнин-Бнински, научни сарадник

Др Александра Ђорђевић, асистент

Др Младен Пешић, асистент

Милош Костић, асистент

Александра Миловановић, истраживач приправник

Милош Томић, истраживач приправник


Europe Readr (Europe Readr – the future of living / https://www.eunicglobal.eu/news/europe-readr) је пројекат инициран од стране Министарства спољних послова Републике Словеније поводом предстојећег председавања Словеније Саветом Европске уније од јула до краја децембра 2021. године. Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Националним институтима Европске уније за културу (EUNIC). Циљ пројекта је да подстакне културу читања и критичко размишљање у друштву о будућем животу, да подржи стварање јавних простора за размену и дебату о заједничким европским вредностима, да отвори дијалог о Европском зеленом договору (European Green Deal), одрживости и урбанизму кроз серију активности заснованих на међународној сарадњи и креативности.

Лабораторија за морфологију и типологију града (Morpho-Lab), руководиоца др Владана Ђокића, у оквиру Центра за истраживачку делатност Архитектонског факултета у Београду учествоваће у  једној од активности пројекта Europe Readr која ће окупити велики број школа архитектуре из целог света. Мрежа архитектонских школа и експертски тимови радиће у предстојећем периоду на пројектовању и реализацији павиљона / просторних инсталација у јавним просторима који ће имати за циљ да допринесу остварењу циљева пројекта Europe Readr. Процес пројектовања и реализације павиљона / просторних инсталација предвиђа укључивање студента кроз различите ваннаставне активности (радионице, семинаре, конкурсе и сл.).

I фаза / студентски конкурс за идејно решење павиљона / просторне инсталације

II фаза / радионица разраде конкурсних решења

III фаза / извођење и реализација павиљона / просторне инсталације у јавном простору на територији града Београда