УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Асистент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 341

Ужа научна област:
визуелне комуникације и архитектонска графика

Области истраживања:
визуелне комуникације; архитектонски цртеж и репрезентација у архитектури

Владимир Ковач (Требиње, 1984), завршио је Основне академске студије 2006. године (просек: 9.31), а потом и Мастер академске студије 2008. године (просек: 10.00) на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету (тема мастер пројекта: Стамбено пословни објекат на Пантелерији, Италија; оцена: 10; ментор: доц. Дејан Миљковић). На истом факултету завршио је и научне докторске студије архитектуре и тренутно је докторски кандидат са темом Архитектонски цртеж у истраживачком раду Ђорђа Петровића, период 1971-1989. (ментор: проф. др Владимир Мако). Ангажован је у звању асистента за област Визуелне комуникације и архитектонска графика на Департману за архитектуру. Учествује у реализацији наставе на више редовних и изборних предмета – Основне академске студије: Архитектонско цртање, Визуелна истраживања, Трансформација графичке форме, Архитектонска графика, 3Д Визуелне комуникације, Рачунарска графика, Графичка радионица; Мастер академске студије: Графичка идентификација, Графичка сигнализација, Total Design, Портфолио.

Фокус научног рада представља истраживање архитектонског цртежа и визуелне репрезентације у домену графичке и архитектонске форме. За своја научна остварења вишеструко је награђиван престижном стипендијом Фонда Др Милан Јелић (2008, 2011, 2012) и уједно је најбољи стипендиста у првом петогодишњем циклусу постојања Фонда (2007-2012); добитник је Награде Министарства Републике Српске за најбољег младог истраживача (2012), и Годишње награде Универзитета у Београду за најбољи студентски научно-истраживачки рад (2008). Аутор је и коаутор више од 30 научних радова излаганих и објављених на међународним и домаћим конференцијама, и публикованих у научним часописима.

Професионално ангажовање усмерено је на области визуелних комуникација и дизајна у оквиру којих је реализовао више од 300 пројеката. Добитник је 25 награда на домаћим и међународним јавним конкурсима, као и значајних националних стручних признања: УЛУПУДС-ова Годишња награда за дизајн (2012; 2013), Плакета Мајске изложбе примењене уметности Србије за дизајн (2013), Југословенска награда за дизајн Ненад Чонкић (2012) и ЕРСТЕ награда за најуспешније младе уметнике Србије – Клуб 27 (2011). Имао је три самосталне и учествовао је на преко 70 колективних изложби у земљи и иностранству. Публиковао је више од 90 уметничких радова и одржао 20 ауторских стручних предавања. Аутор је награђиване монографије Kovach: Duo Milia Unidecim (2012).

Чланство у струковним удружењима: дизајн секција УЛУПУДС-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије), ICOGRADA (Internacional Council of Graphic Design Association), ISCID (Internacional Council of Societies of Industrial Design).