УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

image (3)

Миксер Фестивал и Факултет примењених уметности (ФПУ) у Београду позивају младе ауторе да учествују на уметничком конкурсу BLACK БОX и до 11. АПРИЛА доставе своја концептуална решења као одговоре на актуелну овогодишњу тему: ПРИНЦИП НАДЕ.

 

ТЕМА 2021: ПРИНЦИП НАДЕ

 

Немачки филозоф Ернст Блох у својој књизи “Принцип наде” каже: “Нити један прави напредак не постиже се на силу, већ је потребно у садашњости препознати оне могућности које ће нас водити према бољој будућности. Утопијска функција, односно нада, није само афект који се побуђује као реакција, већ она је уједно и сам акт спознаје – постајемо свесни наших реалних перспектива у будућности. Идеје које се јављају као утопијске – најава су следећих фаза историјског развоја.”

Након године великог успоравања узрокованог глобалном пандемијом, Миксер фестивал подстиче младе ствараоце на нови енергетски циклус стварања и оптимизма. Инспирисани Блоховом филозофијом, позивамо ауторе да семантичко тумачење утопије у којем “принцип наде” представља предуслов креирања боље будућности искористе као полазну тачку у промишљању својих конкурсних решења и дају своју интерпретацију односа појмова утопије, наде, стварности и будућности.

Какву будућност прижељкујете и шта чините да је остварите? Како победити скептицизам, дефетизам, малодушност појединца и друштва у целини? Може ли ваш рад побудити оптимизам и покренути друге на акцију? На који начин бисте својом интервенцијом посматрача претворили у актера и побудили га на промишљање стварности, не нужно онаквом каква јесте, већ каква би могла бити? Речју, звуком, перформансом, симболичким знаком у простору, креирањем места контемплације будућности или медитативног пункта у природи, макетом васе утопије, маркирањем реалног простора “тотемима” наде?

Као одговор на изазове пандемије, овогодишња изложба Black Box и манифестација Миксер Фестивал, одржаће се под окриљем природе, у амбијенту комплекса Зорнића кућа надомак Београда, сугеришући и фестивалским слоганом “Загрљај” да је природа постала неизбежни агент позитивних друштвених промена.

 

ЖИРИ

 

Марко Лађушић, вајар, професор на Факултету примењених уметности у Београду, аутор пројекта

 

Ервин Дубровић, историчар уметности, директор Музеја града Ријека

 

Денис Лео Хегић, кустос оснивач Супермаркет Лаб и директор МОН Museum of Now Berlin

Фиона Синђелић Стефановић, дизајнерка, креативна директорка Супермаркет Лаб Берлин

Маја Лалић, архитекта, креативна директорка Миксер фестивала

 

Јелена Павловић, продуценткиња и редитељка, победница конкурса Black Box 2020.

 

ГОСТ ПРЕДАВАЧ
Ервин Дубровић, директор Музеја града Ријека, историчар уметности

 

ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНКУРС

 

Конкурс Black Box је отворен за све ствараоце, без обзира на статус и формално образовање. Кандидати могу бити појединци или група аутора. Сваки кандидат/група може доставити више радова као посебне пријаве. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара доступног на адреси http://formulari.mikser.rs/blackbox-2021/.

 

НАГРАДЕ

Радови одабрани на конкурсу биће постављени у оквиру колективне изложбе “Блацк Боx: Принцип наде” на Миксер фестивалу 2021. године, од 26. до 28. маја и након фестивала остаће изложени као део сталне колекције комплекса Зорнића Кућа.

Процес рада са одабраним ауторима на развоју награђених радова одвијаће се уз менторство професора Марка Лађушића који предводи пројекат Блацк Боx, и обухвата уводно предавањена Факултету примењених уметности, обилазак и мапирање локације, индивидуални рад, заједничке радионице у Београду и у Зорнића кући, постављање радова на лицу места и активно учешће у пратећим активностима фестивалског програма изложбе Блацк Боx: свечано отварање, разговори са гостујућим предавачима, интервјуи са представницима медија, додела награда и остали фестивалски садржаји.

Поред учешћа у централном уметничком програму Миксер Фестивала, награђени аутори имаће прилику да учествују у разговорима са релевантним стручњацима из региона, попут кустоса Ервина Дубровића, директора Музеја града РИјеке, члана овогодишњег селекционе комисије пројекта Блацк Боx.

 

РОКОВИ

 

Конкурс је отворен до 11. априла 2021. године. Резултати конкурса ће бити објављени 15. априла на wеб страници www.mikser.rs и друштвеним мрежама организације Миксер.

У периоду од проглашења резултата до почетка Миксер фестивала изабрани аутори ће учествовати развојним радионицама у сарадњи са кустосом и менторима пројекта.

 

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: blackbox@mikser.rs