УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Newsletter

Изложба: Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; Документи из архиве породице Јосић
Организација: Удружење Колектив архитеката
Аутор изложбе: Зоран Дмитровић
Галерија науке и технике САНУ, 2–26. новембар 2020.

Изложба Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; Документи из архиве породице Јосић по први пут домаћој јавности представља најважније пројекте архитектонског трија Candilis, Josic, Woods, једне од најзначајнијих архитектонских пракси педесетих и шездесетих година прошлог века. Изложба се највећим делом базира на личној архиви породице Аљоше Јосића, архитекте српског порекла који је свој стваралачки опус остварио у Француској кроз биро АТБАТ, заједничку праксу са Кандилисом и Вудсом, а затим и кроз самосталну праксу – атеље Јосић.

Наслов изложбе упућује на идеје које је надолазећа генерација европских архитеката окупљених око групе TEAM X (Team Ten) педесетих година заступала као нови дискурс и као критику канонизованог Модернизма који више није успевао да се носи са проблемима тадашњег друштва. Те идеје су биле узмицање од модернистичког схватања појмова архитектуре и урбанизма; тежило се дефинисању нових парадигми кроз разумевање појмова животног окружења, шире људске заједнице и могућности другачијих облика организовања друштва – кроз одсуство хијерархије, идеје континуитета времена и простора, као и кроз могућности промена и раста изграђених структура.

Кандилис, Јосић и Вудс били су три аутора са различитим културним и животним искуствима. Кроз заједнички рад и праксу, успели су да створе креативни амалгам који је током кратког периода од десетак година истраживачког и градитељског рада изнедрио значајна дела која и данас делују као остварене утопије којима је тежила послератна генерација.

Низом докумената и фотографија, изложба приказује и унутрашњу организацију ове архитектонске групе, засновану на „братству и солидарности“ како је говорио Јосић, а не на економско-хијерархијским принципима који су били, а и данас јесу, уобичајена пракса у архитектонским бироима.

Аљоша Јосић био је цењен као изузетан цртач, способан да кроз цртеж конкретизује пројекте и идеје настале у заједничком раду. Овај свој велики дар и вештину Аљоша је понео из атељеа свог оца, чувеног српског сликара Младена Јосића. Аљошине илустрације и цртежи, приказани у оквиру ове изложбе, јасно говоре о овом несвакидашњем дару.

У оквиру изложбе биће организована и промоција књиге ауторке Бенедикт Шаљуб (Bénédicte Chaljub) – Georges Candilis, Alexis Josic, Shadrach Woods (Carnets d’architectes), која је прво штампано дело на српском језику које се бави идејама и праксом групе Кандилис, Јосић, Вудс. У оквиру промоције књиге одржаће се и предавање ауторке Бенедикт Шаљуб на Архитектонском факултету у Београду, као и стручно вођење кроз изложбу.

Изложба Кандилис, Јосић, Вудс: структуре заједничког; Документи из архиве породице Јосић је наставак рада који је тим Колектив архитеката започео изложбом у Српском културном центру у Паризу, у децембру 2018. године, када је пројекат био подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Важна напомена: Због неповољне епидемиолошке ситуације, свечано отварање изложбе се отказује. Изложбу можете посетити од 2. новембра (од 19h) до 26. новембра. Максималан број посетилаца који истовремено могу да бораве у простору галерије је 10. Хвала на разумевању!