УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ivan_Suletic-Waterfront-diptih_ulje-na-platnu-200-x-240_o

СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ КРОЗ #КЦБ ИЗЛОЖБЕ
Субота, 22. децембар у 13.00 часова, окупљање у Галерији Артгет
>> Учествују: Иван Манојловић (уметнички директор програма Галерије #Артгет за 2018. годину), Милан Алексић (уметник), Иван Шулетић (уметник), Зорана Ђаковицћ Миннити (кустоскиња Галерије Подроом); модерира Катарина Костандиновић, историчарка уметности.
Добро дошли!

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда, Кнез Михаилова 6, Београд
Ликовна галерија: 12:00 – 20:00, недељом не ради

13.12.2018 – 5.1.2019.
ИВАН ШУЛЕТИЋ, УПЛАШИЋУ САМОГ СЕБЕ!

Актуелна изложба Ивана Шулетића у Ликовној галерији представља занимљив и интригантан амбијент састављен од медијски разнородних презентација познатих и нових цртежа, слика, видео радова и објеката.

У препознатљиву поетику слика града (Cityscape) које смо у уметничкој и излагачкој пракси овог аутора пратили кроз слике и цртеже великих формата рађене у традиционалним дисциплинама, са скицама преузетим из дигиталног медија, овог пута чини и поставка обгаћена и мултипликована у идејном и продукцијском смислу коју Милета Продановић у тексту у каталогу изложбе карактерише као својеврсни „визуелни есеј“ читања града.

Доводећи у везу изложбу београдског сликара, уједно и професора на Архитектонском факултету у Београду, са конвенцијама приказивања градова на сликама неких старих мајстора као што је нпр. Ел Греков Поглед на Толедо са мапом града из раног 17. века, Милета Продановић усмерава пажњу посматрача на нека могућа гледања изложеног „микрокосмоса“.

„Ако изложбу Ивана Шулетића сагледамо као неку врсту савремене и привремене реконструкције „собе картографа“ лако ћемо закључити да се уметникова основна интенција састоји у томе да се сагледа, измери и заобилазним стратегијама прокоментарише данашњи свет – онакав какав се објављује у видљивим формама које су, опет, пројекције невидљивих друштвених топографија“.

Ivan_Suletic-Waterfront_2018-India_ink_on_paper_80x120_o

Ivan_Suletic-Horizont-tus-na-papiru-200x120_o

Са великим платном/диптихом познатог мотива мегалополиса умноженог у паттерн маниру у средишту поставке као акцентом просторне инсталације, низом руком рађених цртежа који прате познати мотив, два нова видео рада са амблематским пројекцијама сцена из Чаплиновог филма „Велики диктатор“ из кога је, уосталом, преузет и назив изложбе, објеката попут глобуса који оживљавају познате сцене, ваљкастог камена са хералдичким натписом за кога писац текста претпоставља да може бити „остатак топографије неког тајног ритуала или тек нечија картографска игра“ – изложба све умножене визуелне елаборације савременог света којима се уметник бави ставља пред посматраче отварајући просторе за нова визуелна и концептуална читања места и времена у коме су дела настала.

Ivan_Suletic-You-Make-Me-Afraid-Of-Myself_2018-video_o

Др ум. Иван Шулетић је рођен у Београду 1982. године, дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2007, на коме је и докторирао 2015. Један је од оснивача и коуредника интернет магазина за савремену визуелну уметност Супервизуелна. Добитник је награда „Ниш Арт Фондација“ за 2015. и „Сомборска јесен“ 2016. Био је финалиста награде за младе таленте „Д. Б. Мангелос“ 2014, 2015. и 2017. године. Излагао је на самосталним изложбама у познатим галеријама и институцијама у Србији, Хрватској, Португалу, Немачкој, Швајцарској, и учествовао је на бројним групним изложбама у земљи и иностранству.

Запослен је у звању доцента на Архитектонском факултету у Београду.

www.ivansuletic.com

Ivan_Suletic-sa_otvaranja_izlozbe_u_KCB_01_o

Ivan_Suletic-sa_otvaranja_izlozbe_u_KCB_02_o

Са отварања изложбе: “Уплашићу самог себе!” – Иван Шулетић | © КЦБ