УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба „Уметност конструисања: 60 година предмета Конструктивни системи и Просторне структуре на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету“

IMG_2483

8. јул – 8. август 2024. године

Организација:

Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

Галерија науке и технике САНУ

У понедељак 8. јула 2024. године у 18 часова у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба Уметност конструисања: 60 година предмета Конструктивни системи и Просторне структуре на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету“.

Назив изложбе уметност конструисања означава приступ који је академик Ђорђе Злоковић користио у свом истраживачком и стручном раду, а који је 1960-тих година успешно пренео и у поље едукације. Предмети Конструктивни системи и Просторне структуре уведени су у студијске програме Архитектонског факултета у Београду 1963. године. Као доцент, Ђорђе Злоковић поставио је концепт, садржај и методолошке карактеристике ових предмета, и тиме основао савремену школу пројектовања и анализе конструктивних система.

Поставка у Галерији науке и технике САНУ садржи две целине: најуспешније радове студената архитектуре и стваралаштво академика Ђорђа Злоковића. Целина посвећена радовима студената обухвата избор пројеката рађених на предметима кабинета за Конструктивне системе и Просторне структуре на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету у протеклих десет академских година (2014/15. – 2023/24.). Пројекти су приказани у оквиру три тематске целине – високи објекти, објекти великих распона и структуре активног облика. Посебно су издвојени пројекти који су добили признања на међународним студентским такмичењима.

Целина посвећена стваралаштву академика Ђорђа Злоковића (1927-2017) обухвата осврт на резултате његовог научног, стручног и педагошког рада. Овај део поставке чине презентације кључних пројеката и инжењерских остварења, научне публикације и награда. Посебна пажња је посвећена најзначајнијим остварењима из Злоковићевог конструктерског опуса: преднапрегнутимвисећим конструкцијама за Халу спортова на Новом Београду (1968), Спортску халу Чаир у Нишу (1974), и главну халу (1978) и базенску халу (1979) Спортског центра Морача у Подгорици. Поред тога изложбом се представља и сарадња академика Злоковића саакадемским вајаром Миодрагом Живковићем у реализацији конструкција за објекте споменичкеархитектуре: Споменик Стрељаним ђацима и професорима – V/3 у Крагујевцу (1963), Споменик ”Храбрима у Остри (1969), Споменик Југословенском усељенику, Пунта Аренас, Чиле (1970), Споменик Битка на Сутјесци у Тјентишту (1971) и Споменик Слободе у Улцињу (1985).

Изложба у Галерији науке и технике САНУ траје до 8. августа 2024. године.