UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Vrsta i nivo studija

Osnovne akademske studije prvog stepena.
Trajanje studija: 3 godine180 ESPB

Studijski program iz oblasti arhitekture se ostvaruje u okviru sledećih obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno-umetničkih polja:

  • Tehničko-tehnološke nauke;
  • Društveno-humanističke nauke;
  • Umetnost.

Ciljevi studijskog programa

Osnovne akademske studije arhitekture imaju za cilj da studentima pruže osnovna teorijska i praktična znanja iz oblasti arhitekture, urbanizam, arhitektonskih tehnologija i arhitektonskog inženjerstva i osposobe studente za razvoj i primenu naučnih, stručnih i umetničkih dostignuća u ovim oblastima.

Svrha sticanja kompetencija za razumevanja širine i složenosti ovih stručnih oblasti je da se studenti pripreme za dalje usavršavanje i da im se pruži podrška u identifikaciji ličnih profesionalnih afiniteta i prepoznavnju uže stručnog profesionalnog interesovanja.

Istovremeno, osnovne akademske studije arhitekture imaju cilj da studentima pruže dovoljna aplikativna znanja i veštine potrebne za konkurisanje na tržištu rada i profesionalno bavljenje u svojstvu saradnika na različitim poslovima u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja i izvođenja arhitektonskih objekata.

Ishod procesa učenja

Ishod procesa učenja je sticanje kvalifikacija koja omogućava nastavak studija i pristup tržištu rada u oblastima i nivoima poslova koji su u skladu sa stečenim znanjima i veštinama.

Završetak osnovnih akademskih studija arhitekture u skladu sa legislativom evropske unije ne kvalifikuje završenog studenta za poziv arhitekte, ali omogućava njegovo zapošljavanje u statusu saradnika na različitim poslovima u oblasti arhitekture, urbanizma i arhitektonskih tehnologija.

Stečena diploma na osnovnim akademskim studijima arhitekture omogućava završenim studentima dalje obrazovanje na Master akademskim studijama u oblasti arhitekture, urbanizma i drugim srodnim oblastima.

Stečeni akademski naziv

Inženjer arhitekture

Uslovi za upis na studijski program

Završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i položen prijemni ispit za Osnovne akademske studije arhitekture.

Studijski program

Više informacija o studijskom programu Osnovnih akademskih studija Arhitektura (2015/16) možete naći ovde: