UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Obaveštenje (14.02.2019)
Spisak studenata za MUAD-12061 Studio M02AD – Projekat

broj šifra______ Master akademske studije Unutrašnja arhitektura 2018/19
I godina – 2. semestar

STUDIO M02 AD
15 MUAD-12061

STUDIO M02 AD – PROJEKAT

Lista izbornih projekata:

MUAD-12061-01: STUDIO M02 AD – PROJEKAT:
OTISCI I UTICAJI

Nastavnik:
dr Milena Kordić, docent

Programi posvećeni kulturi i umetnosti zahtevaju sve kompleksniji prostorni okvir. Tražićemo projektantske odgovore na novonastale promene ovih programa, kao i na kretanja savremenog enterijera ka drugim disciplinama.

Istraživaćemo arhitektonsko projektovanje u odnosu sa promene u umetnosti i tehnologiji, u odnosu unutrašnjeg i spoljašnjeg, u odnosima arhitektonskog koncepta i tehničkih detalja, kao i u kontekstu odnosa stvorenog i prirodnog. Predložena lokacija u okviru kompleksa bivše fabrike piva u Cetinjskoj ulici zahvata prostor čijim bi rešenjem trebalo zadovoljiti sve uslove za odvijanje umetničkih programa i njima komplementarnih sadržaja, koji danas najčešće postoje istovremeno (galerija, kulturni centar, umetnička kolonija, kafe, itd). Posebnu pažnju posvetitićemo pitanjima materijalizacije i instalacija, kao i tehničkim aspektima projekta enterijera.

KURIKULUM: OTISCI I UTICAJI

MUA-12061-02-STUDIO-M02-PROJEKAT

Gordon Matta-Clark Conical Intersect

MUAD-12061-02: STUDIO M02 AD – PROJEKAT:
OBLOGE I REZOVI

Nastavnik:
dr Pavle Stamenović, docent

Kroz razmatranje atmosfere prostora za izlaganje u različitim programskim situacijama, kroz kapacitet zadatog prostora za prozvodnju prostornih efekata, a takođe i razumevanje višestrukog prožimanja doživljajnog sa funkcionalnim i tehničkim aspektima unutrašnje arhitekture, nastojaćemo da definišemo celovite prostorne sklopove kao originalan projektantski doprinos temi izlagačkih prostora u kontekstu savremenih praksi kulture i umetnosti. Poseban cilj rada na studiju je razvijanje metodološkog pristupa projektovanju koji polazi od doživljaja prostora, i preko definisanja i programiranja promenljivog i otvorenog niza atmosfera rezultuje smislenom arhitektonskom celinom.

U procesu nastave, koji podrazumeva istraživačko-analitički i projektantsko-sintezijski pristup, prostor za izlaganje programira se kao doživljaj i bliže određuje definicijom smislenih funkcionalnih i tehničkih sklopova, što najzad određuje odnos prema zatečenoj fizičkoj strukturi zadatog fragmenta bivše fabrike piva između Cetinjske i Skadarske ulice u Beogradu.

KURIKULUM: OBLOGE I REZOVI