UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

OBAVEŠTENJE ZA STUDENTE I GODINE MAS UN. ARHITEKTURA 2015/16
Spisak studenata za MUAD-11061-01: Studio M01 AD – Projekat-01
Spisak studenata za MUAD-11061-02: Studio M01 AD – Projekat-02

201516_MUAD-11061-01-02-STUDIO-M01-PROJEKAT-01_o

© Artifox

MUAD-11061: STUDIO M01 AD – PROJEKAT:
RADNI PROSTOR: CUSTOM MADE

Nastavnik:
arh. Vesna Cagić-Milošević, vanredni profesor

Kada govorimo o radu danas, on nije neophodno vezan za radni prostor. U doba digitalizacije, radno mesto postaje svaki prostor u kom boravimo dok rešavamo poslovne zadatke. “Sloboda” koju rad kao aktivnost dobija u odnosu prema prostoru i vremenu se posebno odnosi na kreativne discipline kojim pripada i arhitektura. Ova sloboda često završava u svojoj suprotnosti u kojoj svaki prostor i svako vreme postaju radni.
Paradoksalno, u eri ovog oslobađanja, fizički prostor u kome se rad odvija postaje sve važniji za sam kvalitet rada. Fizičkim okvirom se označava sadržaj rada: od identiteta prostora, kojim arhitektonske prakse često pokušavaju da izraze svoja projektantska načela, do udobnog i funkcionalnog ambijenta koji ohrabruje i izaziva kreativno ponašanje. Stoga istražujemo idealni radni prostor koji gradi mogućnost da se bude autentičan i da se ta autentičnost komunicira sa drugima.

RADNI PROSTOR: CUSTOM MADE

201516_MUAD-11061-01-02-STUDIO-M01-PROJEKAT-02_o

Prostorije kompanije Google, Cirih, Švajcarska | © Google Switzerland GmbH

MUAD-11061: STUDIO M01 AD – PROJEKAT:
IDEALNI RADNI PROSTOR

Nastavnik:
arh. Miloš Nenadović, docent

Radni prostor danas zbog sveopšte digitalizacije, stalne dostupnosti i mobilnosti, postaje i životni prostor koji paralelno živi i kao prostor za kreativno delovanje, odmor, prostor za rekreaciju i zabavu. Istražujemo prostor u kome se gube granice klasičnog radnog ambijenta i gde on počinje da poprima karakteristike prostora za život.
Prostor za rad arhitekte, uvek su pratili specifični zahtevi, prvenstveno zbog opreme za rad koja danas više ne postoji. Potreba da osim udobnog i funkcionalnog radnog mesta, prostor ponudi i ambijent u kojem će se ideje neometano razvijati, posebno je zahtevan parametar ovog zadatka. Istraživaćemo koje razlike a koje sličnosti sa drugim kreativnim praksama danas opredeljuju određeni prostorni okvir da bude odgovarajući za rad arhitekte.

KURIKULUM: IDEALNI RADNI PROSTOR