UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Obaveštenje za studente II godine MAS 2017/18 (15.06.2018)
STUDIJSKI PROGRAMI: Arhitektura, Unutrašnja arhitektura i Integralni urbanizam
Obaveštavaju se studenti druge godine MAS da su objavljeni Finalni raspored odbrana i Protokol o polaganju završnog rada. Dokumente možete preuzeti ovde:

Master završni rad 2017/18: FINALNI RASPORED ODBRANA Master završni rad 2017/18: PROTOKOL O POLAGANJU ZAVRŠNOG RADA
broj šifra______ Master akademske studije Arhitektura 2017/18
II godina – 4. semestar

MODUL ARHITEKTONSKO KONSTRUKTERSTVO
AK26 MASA-AK24021

MASTER TEZA

AK27 MASA-AK24022

MASTER PROJEKAT

AK28 MASA-AK24023

MASTER ZAVRŠNI RAD

Lista izbornih projekata:

201718_MASA-AK24021-01-MASTER-TEZA-AK-NESTOROVIC

Ateliers Jean Nouvel – Louvre Abu Dhabi, UAE | © Ateliers Jean Nouvel

01
4D-SIGN : DOBA MUZEJA

Nastavnik:
dr Miodrag Nestorović, redovni profesor u penziji

Istraživanje teme mogućnosti primene digitalnih tehnologija u oblasti konstruktivnih sistema i prostornih struktura ima za cilj determinisanja individualnog projektantskog pristupa, procesa, metoda, tehnike koji će biti primenjeni u kontekstu postavke i rešavanja projektnog problema. Fokus je na ispitivanju mogućnosti upotrebe 4D koncepata i tehnologija u kontekstu generisanja i produkcije nekonvencionalnih, kompleksnih, prostornih struktura. Postavke će se zatim testirati kroz procese koncipiranja i razrade projektnih rešenja. Krajnji rezultat će biti izražen kroz grafički i prostorni prikaz arhitektonskog idejnog rešenja sa elementima idejnog projekta.

KURIKULUM: Master teza KURIKULUM: Master projekat KURIKULUM: Master završni rad

201718_MASA-AK24021-01-MASTER-TEZA-AK-TEKIC

Studio BBS – La residenza universitaria Mayer, Trento, Italija | Foto © Paolo Simeone

02
X LAM – Inovativna gradnja brža od vremena

Nastavnik:
dr Žikica Tekić, vanredni profesor

X LAM – krstato lamelirano drvo je jedna od najmlađih inovacija u okviru novih tehnologija drvne industrije. Odlikuje ga jednostavnost i sigurnost pri izgradnji arhitektonskih objekata različitih namena. Konstrukciju objekta (zidovi, tavanice, krovovi itd.) koju formiraju paneli od krstato lameliranog drveta karakteriše jednostavnost proizvodnje, transporta i neprevaziđene brzine u montaži elemenata konstrukcije. Primena ovog materijala je od izuzetnog značaja za ekologiju i očuvanje životne sredine, jer drvo predstavlja efikasno skladište ugljen dioksida, kroz ceo eksploatacioni vek objekta. Konstrukcije ovog tipa se mogu primeniti u svim zadatim uslovima, čak i kod objekata veće spratnosti, kao i u seizmičkim zonama visokog rizika. Istraživanje teme obuhvata vrednovanje ovog sistema sa različitih aspekata, kao i mogućnost njegove primene u zadatim – definisanim uslovima. Rezultat sveukupnog rada je arhitektonsko rešenje sa elementima idejnog projekta konstrukcije.

KURIKULUM: Master teza KURIKULUM: Master projekat KURIKULUM: Master završni rad

201718_MASA-AK24021-01-MASTER-TEZA-AK-SEKULARAC

Foto © dr Nenad Šekularac

03
ČUVAMO PROŠLOST ZA BUDUĆNOST

Nastavnik:
dr Nenad Šekularac, vanredni profesor

Istraživanje mogućnosti i uspostavljanje metodologije za projektovanje zaštitnih konstrukcija, kao smernica za planiranje, projektovanje i njihovu realizaciju. Istraživanjem zaštitnih konstrukcija, njihovom analizom i vrednovanjem ostvarenih rezultata na primerima izvedenih konstrukcija moguće je doneti zaključke na osnovu kojih će se pristupiti rešenju zadatka projektovanja zaštitne konstrukcije na arheološkom lokalitetu Gamzigrad. Rezultat istraživanja biće prikazan kao grafički i prostorni prikaz arhitektonskog idejnog rešenja zaštitne konstrukcije sa svim elementima idejnog projekta, vodeći računa o projektantskom pristupu, tehničkom i tehnološkom rešenju.

KURIKULUM: Master teza KURIKULUM: Master projekat KURIKULUM: Master završni rad