УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
RIBA_Validation_Procedures

The Royal Institute of British Architects

Краљевски институт британских архитеката – РИБА (The Royal Institute of British Architects) је стручно тело које представља архитекте првенствено у Великој Британији али и у иностранству, основано ради унапређења архитектуре још давне 1837. године.

РИБА институт се залаже за боље зграде, боља насеља и боље окружење кроз рад са својим члановима. Институт успоставља професионалне стандарде, даје подршку и процењује рад својих чланова у Великој Британији и широм света.РИБА такође сарађује са Владом Велике Британије на побољшању дизајна и квалитета јавних грађевина, нових стамбених зграда и насеља.

Чланство у РИБА представља симбол професионалне изврсности с обзиром да се РИБА сертификат сматра ”златним стандардом” струке. РИБА и целокупна мрежа чланова раде на унапређивању и промоцији професионалних изазова, предводе у добром дизајну и утичу на владине политике и законодавство које одређује саму професију.

РИБА поседује највећу и највреднију колекцију архитектонских планова, фотографија и архива на целом свету. У свом свакодневном раду, РИБА организује јавна предавања, изложбе, догађаје и доделу награда а све то у циљу помагања људима да боље разумењу сопствено окружење и да га сагледају на један нови начин.

РИБА валидација је међународно признат репер за изврсност у архитектури. Архитектонски факултети широм света позивају РИБА да размотре њихове наставне програме зато што сам процес нуди услуге рецензије највишег квалитета од стране стручњака. РИБА пружа ригорозну и систематску инспекцију архитектонских наставних програма да би осигурала паритет на међународној скали, а у исто време поштујући локалне образовне системе у оквиру којих факултети раде. Ово је кључни фактор у мисији РИБА да унапреди архитектуру и промовише изврсност у професији. Суштина садашње теорије и праксе архитектуре је репрезентована у РИБА Панелу за валидацију, чији чланови су искусни предавачи и практичари. Преко 90 курсева је тренутно валидирано од стране РИБА и овај број константно расте.

Архитектонски факултет у Београду је ушао у процес РИБА валидације септембра 2013. са очекивањима да ће се завршити 2015. године. Архитектонски факултет ће тада постати члан РИБА мреже акредитованих програма, што ће побољшати његову позицију за интернационализацију студијских програма и међународну сарадњу.

Информације

На основу одлуке Наставно научног већа, од 25.11.2013. године, прихваћен је предлог о започињању процеса апликације за акредитацију студијских програма Архитектонског факултета по стандардима RIBA (Royal Institut of British Architects). Овде можете наћи више информација о процесу:

Процес RIBA акредитације – Одлука о поступку акредитације

Процес RIBA акредитације – Одлука о Комисији

Процес RIBA акредитације – Обавезе наставника и сарадника

Процес RIBA акредитације – Обавезе студената

Процес RIBA акредитације – Обавештење – Архивирање материјала

Процес RIBA акредитације – Формулар за оцене – прелиминарни предлог

Процес RIBA акредитације – Критеријуми (превод)

Процес RIBA акредитације – Процедура – портфолио

Процес RIBA акредитације – Потврђен статус кандидата – цео извештај (ЕНГ)

Процес RIBA акредитације – Потврђен статус кандидата – цео извештај (превод на српски)

Напомена

Процес акредитације према стандардима RIBA је првенствено заснован на увиду у студентске портфолије.
Успешност апликације се темељи на усклађености између:

  1. студентског портфолија,
  2. евалуације (оцењивању) студентског рада и
  3. формираних критеријума (циљева и задатака) у курикулуму сваког предмета.

Процес акредитације према стандардима RIBA није истоветан за све школе. Варијације су првенствено условљене бројем студента и особеностима наставних програма сваке школе. Комисија за припрему RIBA акредитације ће обавештавати наставнике о свим изменама и могућим додатним обавезама.

За све додатне информације или сугестије наставници и сарадници се могу обратити комисији за припрему RIBA акредитације на адресу riba.akreditacija@arh.bg.ac.rs.

RIBA_architecture_com

Vesti vezane za proces RIBA akreditacije

Извештај са отварања изложбе (17.04.2014)…