УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
RIBA_Validation_Procedures

Студијски програми Архитектонског факултета у Београду, Основне академске студије Архитектура и Мастер академске студије Архитектура, су РИБА акредитовани од 2015. године.

У складу са РИБА процедурама предвиђена је ревалидација акредитованих програма у току 2020 године.

Процес акредитације према стандардима RIBA је првенствено заснован на увиду у студентске портфолије. Успешност апликације се темељи на усклађености између (1) студентског портфолија, (2) евалуације (оцењивању) студентског рада, и (3) формираних критеријума (циљева и задатака) у курикулуму сваког предмета.

Архивирање студентских портфолија се врши за академску 2019/2020. годину и укључује (1) Другу и трећу годину Основних академских студија Архитектура (ОАСА) и (2) Прву и другу годину Мастер академских студија Архитектура (МАСА) за сва четири модула (МАСА-А – архитектура, МАСА-У – урбанизам, МАСА-АТ – архитектонске технологије и МАСА-АК – архитектонско конструктерство). Није неопходно архивирати студентске портфолије за прву годину Основних академских студија Архитектура (ОАСА).

Такође, наглашавамо да процес акредитације према стандардима RIBA није истоветан за све школе. Варијације су првенствено условљене бројем студента и карактеристикама наставних програма сваке школе. Комисија за припрему RIBA акредитације ће обавештавати наставнике о свим изменама и могућим додатним обавезама.

За све додатне информације или питања студенти, наставници и сарадници се могу обратити Комисији за припрему RIBA акредитације на мејл адресу riba.akreditacija@arh.bg.ac.rs.

The Royal Institute of British Architects

Краљевски институт британских архитеката – РИБА (The Royal Institute of British Architects) је стручно тело које представља архитекте првенствено у Великој Британији али и у иностранству, основано ради унапређења архитектуре још давне 1837. године.

РИБА институт се залаже за боље зграде, боља насеља и боље окружење кроз рад са својим члановима. Институт успоставља професионалне стандарде, даје подршку и процењује рад својих чланова у Великој Британији и широм света.РИБА такође сарађује са Владом Велике Британије на побољшању дизајна и квалитета јавних грађевина, нових стамбених зграда и насеља.

Чланство у РИБА представља симбол професионалне изврсности с обзиром да се РИБА сертификат сматра ”златним стандардом” струке. РИБА и целокупна мрежа чланова раде на унапређивању и промоцији професионалних изазова, предводе у добром дизајну и утичу на владине политике и законодавство које одређује саму професију.

РИБА поседује највећу и највреднију колекцију архитектонских планова, фотографија и архива на целом свету. У свом свакодневном раду, РИБА организује јавна предавања, изложбе, догађаје и доделу награда а све то у циљу помагања људима да боље разумењу сопствено окружење и да га сагледају на један нови начин.

РИБА валидација је међународно признат репер за изврсност у архитектури. Архитектонски факултети широм света позивају РИБА да размотре њихове наставне програме зато што сам процес нуди услуге рецензије највишег квалитета од стране стручњака. РИБА пружа ригорозну и систематску инспекцију архитектонских наставних програма да би осигурала паритет на међународној скали, а у исто време поштујући локалне образовне системе у оквиру којих факултети раде. Ово је кључни фактор у мисији РИБА да унапреди архитектуру и промовише изврсност у професији. Суштина садашње теорије и праксе архитектуре је репрезентована у РИБА Панелу за валидацију, чији чланови су искусни предавачи и практичари. Преко 90 курсева је тренутно валидирано од стране РИБА и овај број константно расте.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ДРУГЕ ГОДИНЕ ОАСА

Обавештавају се студенти друге године Основних академских студија Архитектура да ће презентација у вези са предстојећим процесом RIBA акредитације, на којој ће бити дефинисане обавезе студента у току овог процеса, бити одржана у петак 20.12.2019. године у 11:30 часова у амфитератру.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ТРЕЋЕ ГОДИНЕ ОАСА

Обавештавају се студенти треће године Основних академских студија Архитектура да ће презентација у вези са предстојећим процесом RIBA акредитације, на којој ће бити дефинисане обавезе студента у току овог процеса, бити одржана у петак 20.12.2019. године у 10 часова у амфитератру.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ПРВЕ И ДРУГЕ ГОДИНЕ МАСА

Обавештавају се студенти прве и друге године Мастер академских студија Архитектура да ће презентација у вези са предстојећим процесом RIBA акредитације, на којој ће бити дефинисане обавезе студента у току овог процеса, бити одржана у четвртак 26.12.2019. године у 18 часова у амфитератру.

Посета RIBA акредитационе комисије 2020. године

.

Vesti vezane za proces RIBA akreditacije