УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Назив и акроним пројекта:

Dynamics of placemaking and digitization in Europe´s cities (CA18204 – Dynamics of Placemaking)


Програм и извор финансирања:

 

COST Action


Веб адреса:

 


Период реализације пројекта:

 

Новембар 2019 – Новембар 2023


Тим Универзитета у Београду – Архитектонског факултета:

 

Др Александра Ђукић, ванредни професор

MC Member

 

Др Бранислав Антонић, асистент

MC Substitute


Ова акција ће истражити како активности стварања места (placemaking), попут јавне уметности, цивилног урбаног дизајна, локалне производње знања преобликују и поново откривају јавни простор, и побољшавају учешће грађана у урбаном планирању и урбаном дизајну. Стварање места (placemaking) подразумева умножавање и фрагментацију агената који обликују јавно царство. Циљ акције је оснаживање грађана да својим знањем, дигитализацијом и одређивањем места дају свој допринос различитим начинима тумачења локалних идентитета у европским градовима. Додата вредност дигитализације – која се овде подразумева у основи као непрекидни процес претварања било које врсте података из аналогног у дигитални формат биће анализирана на начине на које то утиче на урбано израђивање места проучавајући урбано стварање места и дигиталне праксе различитих локалних заједница широм европских градова, и у том смислу ова акција ће разумети и анализирати,

  • Утицај дигитализације на уобичајене праксе израде места у урбаним локалним заједницама,
  • Променљиве процесе локалног знања грађана о стварању места,
  • Утицај дигитализације на управљање локалним четвртима и заједничко стварање јавног простора од стране различитих друштвених актера.

Ослањајући се на недавне теоријске увиде који указују на важност стварања места, ширења знања грађана и шире примене дигитализације и дигиталне комуникације, Акција покушава да развије нове методе за проучавање и упоређивање ефеката ширења локалног урбаног знања изван културних и друштвених граница. Чинећи то, развија европско урбано истраживање и теоретски и методолошки проналазећи начине за усмеравање резултата у шире процесе урбаног планирања и управљања.

Ilustracija