УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Назив и акроним пројекта:

Indoor living space improvement: Smart Habitat for the Elderly (CA16226 – SHELD-ON)


Програм и извор финансирања:

 

COST Action


Веб адреса:

 


Период реализације пројекта:

 

Октобар 2017 – Октобар 2021


Тим Универзитета у Београду – Архитектонског факултета:

 

Др Владан Ђокић, редовни професор

MC Member, Member of WG3 Healthcare, Member of WG4 Solutions for Ageing Well at Home, in the Community and at Work

 

Др Јелена Ристић Трајковић, доцент

MC Substitute, Member of WG3 Healthcare, Member of WG4 Solutions for Ageing Well at Home, in the Community and at Work

Др Верица Крстић, доцент

Researcher

Др Ана Никезић, ванредни професор

Researcher

Др Милена Кордић, доцент

Researcher


До 2050. године очекује се да ће број људи у ЕУ старијих од 65 и више година порасти за 70%, а број људи старијих од 80 година за 170%, што ће повећати потражњу и трошкове здравствене заштите. Интегрисање ИЦТ решења, заједно са побољшаним дизајна објеката, омогућиће нам да живимо код куће и да дуже останемо активни и продуктивни упркос когнитивним или физичким препрекама. Побољшање приступачности, функционалности и безбедности код куће, на послу и у друштву уопште захтева комбиновање многих дисциплина како би се развила решења која интегришу ИКТ, ергономију, здравствену заштиту (психолошку и физичку), изградњу и дизајн заједнице.

Сектор намештаја игра невероватно важну улогу. Не само да је то критични део европске економије, већ такође може значајно побољшати приступачност изграђеног окружења за старије особе интегришући ИКТ решења, ергономски дизајн и у потпуности узимајући у обзир здравствене потребе старих.

SHELD-ON COST је научна и технолошка мрежа у којој релевантни актери из академског, истраживачког и индустријског сектора користе мрежне алате и активности за решавање изазова старења становништва са којима се суочава Европа, помажуц́и у смањењу сувишности у напорима РДИ-а, осигуравајући да се решења развијају у оквиру ширег скупа стручности и помогну у усавршавању напора различитих група истраживача.

SHELD-ON има за циљ да подстакне размену знања и развој заједничког програма истраживања у смислу дизајна и развоја мултифункционалних унутрашњих простора како би се удовољило захтевима европског старења становништва, истовремено промовишући здраво и сигурно старење.

Ilustracija