УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Назив и акроним пројекта:

REthinking Sustainability TOwards a Regenerative Economy (CA16114 – RESTORE)


Програм и извор финансирања:

 

COST Action


Веб адреса:

 


Период реализације пројекта:

 

Март 2017 – Април 2021


Тим Универзитета у Београду – Архитектонског факултета:

 

Др Јелена Брајковић, научни сарадник

STSM Coordinator, ITC Conference Manager

MC Substitute


Одрживе зграде и објекти пресудни су за будућност која је социјално праведна, еколошки обнављајућа, културно богата и економски одржива у контексту климатских промена. Упркос више од деценије стратегија и програма, напредак у одрживости изграђеног окружења не успева да се позабави овим кључним питањима.

Унутар агенде одрживости грађене животне средине догађа се помак, са уског фокуса на енергетске перформансе зграде, стратегије ублажавања и минимизирања утицаја на животну средину на шири оквир који обогац́ује места, људе, екологију, културу и климу у основи дизајна задатак, са посебним нагласком на користи за здравље. Одрживост зграда, како се данас схвата, неадекватна је мера за садашњи и будући архитектонски дизајн, јер нема за циљ више од покушаја да се зграде учине „мање лошима“. Надовезујући се на садашње европске стандарде, приступи одрживој рестаурацији подићи ће тежње и постићи ресторативне резултате.

Акција RESTORE утицаће на промену парадигме ка ресторативној одрживости нових и постојећих зграда, промовишући напредна размишљања и мултидисциплинарно знање, водећи решењима која славе богатство дизајнерске креативности, истовремено побољшавајући корисничко искуство, здравље и добробит унутар и изван зграда, у хармонији са урбаним екосистемима, поновно повезујући кориснике са природом.

Ilustracija