УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Асистент

Департман за архитектуру

Број кабинета: 249

Ужа научна (уметничка) област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско пројектовање, савремена архитектура, заједнички простори стамбених зграда, култура организација и психологија рада у области архитектонског пројектовања, процеса извођења и планирања развоја становања.

Никола Милановић (1989), дипломирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (2013), тренутно је студент докторских академских студија и ради у настави у звању асистента од 2016. године на Департману за архитектуру.

Бави се научно-истраживачким и стручно-уметничким радом у области пројектовања и савремене архитектуре. Као докторант ангажован је на пројекту Министарства просвете и науке Републике Србије: Истраживање и систематизација стамбене изградње у Србији у контексту глобализације и европских интеграција у циљу унапређења квалитета и стандарда становања (од 2018). Аутор је више радова који су излагани на међународним научним конференцијама. Активан је у спровођењу већег броја научних конференција и ангажован је као члан организационих одбора. У стручно-уметничком пољу делује кроз рад архитектонског студија УРЕД (2013) који окупља тим пројектаната и истраживача млађе генерације. Поред архитектонског пројектовања, као одговорни пројектант ради на пословима организације и руковођења пројеката и вршењем стручног надзора у току градње објеката. Учествовао је на архитектонско-урбанистичким конкурсима, бројним изложбама, радионицама и другим активностима које имају за циљ допринос академској и широј заједници.

Као аутор или део ауторског тима, добитник је више награда на архитектонско-урбанистичким конкурсима и остварио је запажене резултате на националним и међународним изложбама за реализоване пројекте, од којих су најистакнутији Награда за реализовани објекат архитеката до 40 година за пројекат C6 – Collective Housing (Kragujevac, Serbia) на VIII Minsk International Biennale of Young Architects „LEONARDO 2019“; финалиста Archdaily – Building of the Year Award 2016 у селекцији најбољих пет пројеката у категорији Ревитализације за пројекат Impact Hub Belgrade; Признање 38. Салона у категорији Архитектура за реализовано дело Примус центар у Крагујевцу (2016); Признање Инжењерске коморе за најуспешнији пројекат у категорији архитеката до 35. година на Данима архитектуре Крагујевац 2015 за пројекат Примус центар у Крагујевцу.

Представник је номинационог жирија на територији Србије и Црне Горе, за европску награду ECOLA (2019). Ангажован је у раду Комисије за обезбеђење и унапређење квалитета у поступку самовредновања Архитектонског факултета (2018/2019). Члан је Инжењерске коморе Србије од 2016.

http://www.uredstudio.com