UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Redovni profesor

Departman za urbanizam

Broj kabineta: 342a

Uža naučna oblast:
urbanizam i prostorno planiranje

Oblasti istraživanja:
urbanističko projektovanje i planiranje; tekstura gradskih prostora

Dragana Bazik je studirala i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu i magistrirala u oblasti Zaštite i unapređenja životne sredine na Multidisciplinarnom centru Univerziteta u Beogradu. Gostujući je profesor na Šumarskom i Saobraćajnom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Aktivno se bavi stručno-umetničkim i naučno-istraživačkim radom u oblasti urbanističkog projektovanja i planiranja, a u domenu metodologije, oblikovnog i upotrebnog potencijala gradskog prostora, inkluzivnog dizajna i primene savremene informatičke tehnologije.

Svoje profesionalne radove prezentovala je na verifikacionim izložbama stručo-umetničkih ostvarenja pod nazivom Scenografija gradskih prostora (1998, 2003, 2008) na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu. Izlagala je na međunarodnim izložbama: The 6th European Urban and Regional Planning Achievement Awords 2006, ECSP, The European Council of Spatial Planners, Sevilja, novembar 2006, rad Regeneration of Derilict Site Autokomanda: Urban Design Framework; In favour of public space  European Prize for Urban Public Space 2006 Barcelona, jun 2006, rad The New Pedestrian Environment in Belgrade Center  Kralja Milana Street. Među više od 70 projekata, konkursnih radova, studija i planova, kao najznačajnija se izdvaja transformacija urbane teksture kroz uređenje javnih gradskih prostora: rekonstrukcija trotoara, trgova i platoa u 19 ulica u centralnoj zoni Beograda (2002-2008) i Plato Dr Zoran Đinđić u Subotici (2008-2011). Za rekonstrukciju Ulice kralja Milana u centru Beograda (2002), kao primer inkluzivnog dizajna, dobijeno je Specijalno priznanje na međunarodnom konkursu Access and Inclusion Award  Transport Services and Infrastructura u organizaciji European Conference of Ministers of Transport i European Disability Forum povodom 2003 / Godine osoba s invaliditetom.

Učešćem u 12 naučno-istraživačkih projekata ostvarila je koautorstvo u 23 naučno-istraživačke monografije nacionalnog i međunarodnog značaja. Bila je član Menagement Committee COST 358 projekta pod nazivom Pedestrian Quality Needs (2006-2010). U časopisima i tematskim zbornicima publikovala je 50+ radova kao autor ili koautor. Autor je knjiga pod naslovom Relacijski prostor grada: projekat, tekst, realizacija (2008), Scenario života u gradu: proces nastajanja gradske scenografije (1996) i Ponuda gradske scene: potencijali mikro-prostora grada (1996).