UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Redovni profesor

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 231

Uža naučna oblast:
istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti i obnova graditeljskog nasleđa

Oblasti istraživanja:
estetika u arhitekturi i umetnosti; istraživanje kroz projekat;
studije arhitekture

Vladimir Mako (1958) je, nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1982), magistrirao na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988) i doktorirao na Odseku za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (1993). Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banja Luci i Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

1991-1994. godine radio na istraživanju i rekonstrukciji Srpskih srednjovekovnih crkava – Voljavcu i Svetom Tomi na Brzavi kod Bijelog polja, (rukovodilac prof. dr Jovan Nešković). Od 2000-2005. boravio na stručno-naučnom usavršavanju na Fakultetu za arhitekturu i dizajn Viktorija univerziteta u Velingtonu, Novi Zeland. U toku tog boravka bio koordinator za predmete Proces projektovanja (Design Research), Istorija industrijskog dizajna (History of Industrial Design), Teorija i kritika industrijskog dizajna (Theory and Criticism in Industrial Design), Enterijer studio (Interior Architecture), koordinator za poslediplomske studije, a učestvovao i u radu Komisija za istraživački rad i Komisija za stipendiranje studenata. Bio je i član Osnivačkog odbora Instituta dizajna Novog Zelanda.

Objavio je više knjiga i publikacija između ostalog: Estetičke misli o arhitekturi – srednji vek, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd 2012 (ISBN 978-86-7924-071-2); u engleskom prevodu Aesthetic Thoughts on Architecture: Middle Ages, Faculty of Architecture University of Belgrade, Belgrade 2012; Estetičke misli o arhitekturi – doba antike, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd 2011; u engleskom prevodu Aesthetic Thoughts in Architecture: Antiquity, Faculty of Architecture University of Belgrade, Belgrade 2012; Estetika – Arhitektura, knjiga 2: kreativni proces između subjektivnog i opšte- društvenog estetskog značenja, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Orion Art, Beograd 2009; The Art of Harmony: Principles of Measuring and Proportioning in Byzantine Painting, Orion Art, Belgrade 2007; Estetika – Arhitektura, knjiga 1: sedam tematskih rasprava, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Orion Art, Beograd 2005.

Dobitnik je nagrade Veselin Lučić, za najbolje naučno delo na Univerzitetu u Beogradu za 2008. godinu.