UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Docent

Departman za urbanizam

Broj kabineta:

Uža naučna oblast:
urbanizam i prostorno planiranje

Oblasti istraživanja:
teorija urbanog planiranja, održivo integralno planiranje urbanog razvoja, urbanističko planiranje, participacija i razvijanje kapaciteta, urbano zakonodavstvo

Dr Ratka Čolić (1962) diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1987), na kojem je magistrirala (2004) i doktorirala (2009). Tokom 2003. godine boravila je u Roterdamu i završila poslediplomski kurs Inner City Development and Housing inTransitional Economies na Institute for Housing and Urban Development Studies, Erasmus Univerziteta. Univerzitetsku karijeru započela je kao saradnik na nastavi (1989-92) na Departmanu za urbanizam, a od 1989. godine radi u praksi. Od 2014. godine zaposlena je kao docent na Arhitektonskom fakultetu gde predaje strateško planiranje integralnog urbanog razvoja. Bavi se naučno-istraživačkim radom u oblasti teorije urbanog planiranja, participacije, razvijanja kapaciteta i održivog integralnog planiranja urbanog razvoja.

Autorka je monografije Participacija u planiranju (Zadužbina Andrejević, Beograd, 2006) i koautorka monografija: Strengthening of Local Land Management in Serbia, Results of 6-years of German-Serbian Cooperation, Module 1: Urban Land Management (Ambero/GIZ Serbia, Belgrade, 2015); Guide to Strategic Environmental Assessment in Urban Planning (Ambero/GIZ Serbia, Belgrade, 2015); Guide for participation in urban development planning (Ambero/GIZ Serbia, Belgrade, 2013); SIRP Book/ Knjiga o SIRP-u (UN-HABITAT SIRP Belgrade/ UN-HABITAT SIRP Beograd, 2008).

Rukovodilac je izrade nagrađivanih strategija, planova i studija, kojima se ispituju pristupi na polju integralnog i održivog planiranja urbanog razvoja. Kao izlagač i predavač po pozivu prezentovala je iskustva istraživanja primene participacije i integralnog planiranja urbanog razvoja na World Urban Forum WUF 7 (UN-HABITAT, 2014, Medellin, Columbia), Connective Cities Launch Event (Federal Ministry for Economic Cooperation and Development BMZ, Deutscher Stadtetag, Engagement Global/ Service Agency Communities in One World, GIZ, 2014, Leipzig, Germany), LED Cities of Tomorrow ‘’Integrated and Citizen-Oriented Urban Development’’ (City of Tbilisi, German Cooperation, GIZ, 2015, Tbilisi, Georgia).

Dobitnik je nagrada na izložbama stručnih ostvarenja u oblasti urbanizma u kategorijama studija i istraživanja, zaštite životne sredine, studentskih radova i publikacija. Nagradu ”Nikola Dobrović” dobila je za ostvarene stručne rezultate u oblasti urbanizma (UUS, 2015) i Godišnju nagradu za ostvarene rezultate koji su značajno doprineli razvoju i afirmaciji struke (UUS, 2013).

Kao arhitekta/urbanista, bila je zaposlena u Ministarstvu građevinarstva RS (1995-2005), i kao nacionalni ekspert na međunarodnim projektima koji se sprovode u Srbiji (UN-HABITAT 2004-09, GIZ 2010-15). Član je Predsedništva Udruženja urbanista Srbije (UUS) i predstavnik za međunarodnu saradnju u Evropskom savetu urbanista (ECTP), a od 2010.godine i član Asocijacije prostornih planera Srbije. Bila je član Komisije za dodelu licenci za urbanističko planiranje pri Inženjerskoj komori Srbije, član Komisije za konkurse UUS-a, kao i član komisija za javni uvid i stručnu raspravu na nacrte urbanističkih planova u više gradova i opština u Srbiji.

  • P: +381 11 60 3230 604