UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Redovni profesor

Departman za arhitektonske tehnologije

Broj kabineta: 304

Uža naučna oblast:
tehnologija građenja, instalacije i menadžment

Oblasti istraživanja:
osvetljenje u arhitekturi; instalacije u arhitekturi

Lidija Đokić (1964) je, nakon završenih studija na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu (1988), magistrirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California, School of Architecture) u Los Anđelesu (1991) i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (2001).

Osnovala je predmet Osvetljenje u arhitekturi na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (2003), koji praktično doprinosi vrednosti ukupnog kurikuluma Arhitektonskog fakulteta i autor je dve knjige iz oblasti osvetljenja: Osvetljenje u arhitekturi – zahtevi i smernice za projektovanje (2007), kao i Osvetljenje urbanih elemenata i prostora – harmonija kroz masterplan (2012), koje su, osim studentima, namenjene i svim učesnicima u procesu projektovanja osvetljenja.

Od 1991. godine učestvuje u naučnim projektima, a rezultati naučnog rada iz oblasti arhitekture, instalacija i osvetljenja, objavljeni su u časopisima sa SCI liste, u časopisima međunarodnog značaja, u časopisima nacionalnog značaja, saopšteni i štampani u zbornicima međunarodnih naučnih skupova, zbornicima naučnih skupova nacionalnog značaja i u monografijama sa više autora. Uz to je koautor brojnih naručenih studija iz oblasti osvetljenja.

Kao projektant je učestvovala u izradi arhitektonskih projekata, projekata instalacija, kao i projekata osvetljenja u zemlji i inostranstvu, a kao koautor na više domaćih i međunarodnih konkursa sa radovima koji su dobili nagrade ili značajna priznanja. Dobitnik je nagrade za najboljeg asistenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Južne Kalifornije (1991).

Predavanja po pozivu održala je u Liežu (Belgija, 2007, u organizaciji R-Tech, Schreder group) i Istanbulu (2008, u organizaciji Grada Istanbula).

Predstavnik je Srpskog komiteta za osvetljenje u Grupi 5: Spoljno osvetljenje i druge aplikacije (Division 5: Exterior Lighting and Other Applications) Međunarodnog komiteta za osvetljenje, CIE (International Commission on Illumination).