УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 240

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
архитектонско и урбанистичко пројектовање;
методологија научног истраживања; теорија боје

Драгана Васиљевић Томић (1964) је након дипломирања на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету (1992) наставила са студијама на истом Факултету и стекла звање магистра (1997) и доктора наука (2005).
Професор је и на Архитектонско-грађевинском факултету Универзитета у Бања Луци (Република Српска, Босна и Херцеговина) и Архитектонског факултета у Подгорици (Црна Гора).

Професорка Васиљевић Томић је спојила архитектонску праксу са подучавањем, научним радом и писањем. Тренутно је на позицији Ванредног професора на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету, где предаје архитектонско и урбанистичко пројектовање. Њени пројекти су награђивани на међународним и домаћим конкурсима и излагани у земљи и иностранству, упоредо са предавачким и издавачким радом у Србији. Води мастер студио и теорију пројектовања у оквиру студио пројекта на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету. У периоду 2006-2009. била је на позицији продекана за наставу Факултета.

Значајан успех у каријери представља припрема програма и координација сарадње између Архитектонског факултета (Србија), Архитектонско-грађевинског факултета Универзитета у Бања Луци (Босна и Херцеговина) и огранизација ЦРИД (Inclusive Society Development Centre) и EIDD (European Institute for Design and Disability), Архитектонског факултета у Подгорици (Црна Гора) и London Metropolitan University (Велика Британија). Учесница Open Space конференције (Београд, октобар 2008) и руководилац студијског путовања у Лондон (март 2009).

Освојила је многе награде на међународним архитектонским и урбанистичким конкурсима и награде за радове у области урбанизма. Ауторка изложби Access to All (O3one Београд, Бања Лука, Босна и Херцеговина, Belgrade Design Week, СКЦ Београд, MIXER фестивал Београд).
Једна од креатора и куратора изложбе под називом Wohnlich павиљона Републике Србије на XI Интернационалној изложби архитектуре, la Biennale di Venezia, Венеција (Италија) 2008.

Одабране референце:
2012: Архитектонске интервенције и трансформације – Булевар краља Александра 001-100, Драгана Васиљевић Томић (уредник), издавач: Архитектонски факултет Универзитета у Београду и Министарство просвете Републике Србије (двојезично издање), Београд.
2009: Доступност за све – простор без препрека, Драгана Васиљевић Томић, Татјана Карабеговић, Маријела Цветић (двојезично издање), издавач: Архитектонски факултет Универзитета у Београду и British Council, Београд. 2007. предлог за награду града Београда за 2009. годину у области образовања, Награда 31. Салона архитектуре – изложена у оквиру издања АФ.
2007: Култура боје у граду: идентитет и трансформација, Драгана Васиљевић Томић, издавач: Архитектонски факултет Универзитета у Београду, Награда 30. Салона архитектуре за публицистику.
2003: Наткривени простори града, Драгана Васиљевић Томић, Посебна издања, издавач: Задужбина Андрејевић.

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vasiljevic+Tomic%2C+Dragana

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vasiljevi%C4%87+Tomi%C4%87%2C+Dragana

https://raf.arh.bg.ac.rs/browse?type=author&value=Vasiljevi%C4%87-Tomi%C4%87%2C+Dragana