УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Продекан за наставу, ванредни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 238

Ужа научна област:

Области истраживања:

Др Ђорђе Стојановић је доцент на Архитектонском факултету, департман за архитектуру, ужа научна област савремена архитектура и пројектовање, од 2008. године. Ангажован је и као предавач на гостујућем програму Архитектонске Асоцијације у Техерану и Паризу. Његова докторска теза носи наслов Адаптивни принципи у архитектонском пројектовању: аналогни, перформативни и прототипски модели. Аутор је више научних радова објављених са међународним рецензијама. Учествовао је на више међународних конференција у Европи, Азији и Америци (CAADRIA, eCAADe, ACADIA). Недавно објављени радови укључују поглавље са насловом Digital Dexterity (2016) у монографији међународног значаја Design Engeniring Re-Focused, издање реномиране издавачке куће Wiley са дугом традицијом издавања научне литературе, као и научни рад The Architecture of Ill-tempered Environment: A Behavioral Model презентован на водећој међународној конференцији The Design Modeling Symposium одржаној у Копенхагену, на Центру за информационе технологије и архитектуру при Данској краљевској академији за визуелне уметности (2015).

Централно место у истраживачком раду др Стојановића заузима израда прототипских модела, заснованих на аналогном и дигиталном изучавању карактеристика грађевинских материјала и техника конструкције. Резултати, настали током радионица које Др. Стојановић реализује са студентима, укључују серију само-регулишућих структура од еластомера, просторну конструкцију великог распона сачињену од кратких дрвених елемената, прототипски модел полицентричне таванице, и павиљонски објекат са конструкцијом од ламелираног дрвета на Фрушкој Гори.

Рад у настави, др Стојановића, на предметима практичног карактера, као што је Студио пројекат и теоријског, као што су Изборни предмети, се надовезују на његов научни рад и усредсређен је изучавање иновативних и сложених просторних организација које настају као последице савремених друштвених, економских и еколошких процеса.

Др Ђорђе Стојановић је оснивач архитектонске праксе “4од7Архитектура” и аутор је реализованих пројеката као што су ревитализација и пренамена објекта „Дунавски цвет“, архитекте Иве Антића из 1973. године, и планинска кућа на Копаонику за коју добија Велику награду Салона архитектуре 2015. године. Аутор је више пројеката награђених на архитектонским конкурсима, међу којим је и пројекат за окружење Трга Славија у Београду. Тренутно ради на главном пројекту за јавни простор, Плато Димитрија Туцовића, у сарадњи са Саобраћајним институтом ЦИП и Агенцијом за инвестиције и становање града Београда, као и главном пројекту за више-породично становање у Лондону. Претходно, у периоду између 1998-2007, Ђорђе Стојановић ради као RIBA III лиценцирани архитекта у Великој Британији, у компанијама Zaha Hadid Architects, Ron Arad Associates, ARUP и AKT.

www.4ofseven.com