УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Редовни професор

Департман за архитектонске технологије

Број кабинета: 215

Ужа научна област:
архитектонске конструкције, материјали и физика зграда

Области истраживања:
архитектонске конструкције, архитектонско и урбанистичко пројектовање, иновативне технологије и грађевински материјали

Бранислав Жегарац (1957) је након завршених студија на Архитектонском факултету Универзитета у Београду (1980), специјализирао (1983), магистрирао (1985) и докторирао (1989) на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. У периоду од 1983. до 1986. године био је запослен у Југословенском институту за урбанизам и становање (ЈУГИНУС), а од 1986. запослен је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

На стручном и научном усавршавању у иностранству боравио је у Филаделфији, САД (University of Pennsylvania, 1987), у Лондону, УК 1989. и Копенхагену, Данска (The Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture, 1991)

Предавао је и на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду.

Аутор је уџбеника из области архитектонских конструкција, као и бројних научних и стручних радова који су публиковани у монографијама, часописима и у оквиру домаћих и међународних конференција.

Током 90-тих година сарађивао је са Високим комесаријатом за избеглице УН (UNHCR) и Норвешким саветом за избеглице (Norwegian Refugee Council) на пројектима стамбених објеката за смештај избеглих лица. У истом периоду, пројектовао је и више објеката из области социјалне заштите који су реализовани у Београду.

У периоду након 2000. године пројектовао је и реализовао 19 стамбено-пословних објеката у Београду.