UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Vanredni profesor

Departman za urbanizam

Broj kabineta: 253

Uža naučna oblast:
urbanizam i prostorno planiranje

Oblasti istraživanja:
urbanističko projektovanje i planiranje;
urbana morfologija; urbana obnova

Aleksandra Đukić (1964) je diplomirala (1989), magistrirala i doktorirala na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu. Gostujući je profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banja Luci i komentor i član Komisije za doktorske disertacije na Arhitektonskom fakultetu u Granadi i u Portu.

Profesionalno angažovanje usmereno je na urbanističko projektovanje i planiranje, urbanu morfologiju i urbanu obnovu. Prezentovala je svoje radove na velikom broju međunarodnih konferencija u Evropi, Aziji i Americi. Objavila je monografiju UrbanLab Beograd 2020 (2012), kao i više od 60 radova u međunarodnim i naconalnim časopisima i monografijama na temu identiteta, kvaliteta otvorenih gradskih prostora, urbane regeneracije i klimatskih promena.

Radovi objavljeni poslednjih godina: Renovation of open public spaces in suburban settlements vs. users’ needs: case study New Belgrade (2012); Adjusting to Climate Shifts: Sustainable Development and Energy Efficiency Between Regulation and Practice (2012), Creative Cultural Tourism as a function of City Competetivness (2012); ICT Instruments as Possible Support for the Equal Distribution of Population (2009); The Public Space of the Street – Transformation and Improvement of Identity (2007). Oblast njenog interesovanja su kulturološki, fizički, istorijski aspekt urbane sredine, kao i urbana moflogija i transformacije.

Učestvovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim naučnim projektima i radionicama.Trenutno je uključena u dva naučno istraživačka projekta TP36035: Prostorni, ekološki, energetski i sociološki aspekt urbanog razvoja i klimatske promene, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Metodološki okvir za formiranje informacione platforme zapuštenih i neiskorišćenih prostora – brownfields, koji finansira Ministarstvo za nauku Republike Srpske i dva COST projekta Smart Energy Regions i Crime Prevention through Urban Planning and Urban Design koje finansira Evropska unija.

Član je uređivačkog odbora u vodećem nacionalnom časopisu iz oblasti arhitekture i urbanizma Izgradnja i međunarodnom naučnom časopisu iz oblasti arhitekture i urbanizma Journal of Sustainable Architecture and Civil Engineering.

Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim arhitektonsko-urbanističkim konkursima i priznanja u praksi. Dobitnica je i dve nagrade za najbolji rad na svetskim kongresima u oblasti arhitekture i urbanizma (u Varšavi i Tokiju). Mentor je više nagrađenih studentskih radova na evrpskim i svetskim konkursima i izložbama (Schindler award 2010, Lafarge International Competition for Students – Recovering the Architecture of Forgotten Urban Spaces, u organizaciji EAAE European Association for Architectural Education, Međunarodna izložba iz urbanizma).