UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Asistent

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 341a

Uža naučna oblast:
savremena arhitektura i arhitektonsko projektovanje

Oblasti istraživanja:
savremene teorije arhitekture i proces arhitektonskog projektovanja

Bojana Jerković-Babović, rođena u Beogradu 1990. godine. Završila je Osnovne akademske studije (2012) i Master akademske studije – Arhitektura (2014) na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu. Od 2014. godine je doktorand na ovom fakultetu.

Državni stručni ispit je položolila 2018. godine. Član je Društva arhitekata Beograda (DAB) i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS).

Dobitnik je godišnje nagrade Milorad Macura za nabolji master rad u 2014. godini koju dodeljuje Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Master projekat Forma usporava tok je nominovan od strane Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta za nagradu Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – The RIBA President’s Medals i izabran u užu selekciju najboljih studentskih projekata u svetu za 2014. godinu.

Kao autor je izlagala svoje radove na mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim izložbama u oblasti umetnosti, arhitekture i urbanizma, kao što su: Salon arhitekture u Beogradu, Salon Arhitekture u Novom Sadu, The RIBA President’s Medals putujuća svetska izložba, Međunarodni salon urbanizma u Beogradu itd. Kao jedan od autora projekata u okviru inicijative Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama dobitnik je specijalnog priznanja na 23. međunarodnom Salonu urbanizma u Beogradu i specijalnu preporuku saveta 37. Salona arhitekture u kategoriji studentskih radova.

Samostalno razvija stručno-umetničku praksu u oblasti arhitektonskog projektovanja. Autor je više realizovanih projekata unutrašnje arhitekture, adaptacija i rekonstrukcija, projekta otvorenog javnog prostora i sl. Aktivan je učesnik na arhitektonskim konkursima. Dobitnik je prve nagrade na konkursu Centra za promociju nauke za projekat interaktivnih eksponata u naučnim parkovima Srbije, koji je u procesu realizacije za naučni park u Leskovcu.

Svoj naučno-istraživački rad aktivno predstavlja na međunarodnim naučnim skupovima i autor je preko 15 objavljenih radova u međunarodnim naučnim publikacijama. U svojstvu mladog istraživača angažovana je na naučno-istraživačkom projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja TR36034 – Istraživanje i sistematizacija stambene izgradnje u Srbiji u kontekstu globalizacije i evropskih integracija u cilju unapređenja kvaliteta i standarda stanovanja.

Iskustvo u nastavi na Departmanu za arhitekturu na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu stekla je kroz rad u svojstvu studenta demonstratora, potom i saradnika u nastavi (2013-2015) na projektantkim predmetima na Osnovnim akademskim studijama i Master akademskim studijama. U zvanje asistenta za užu naučnu odnosno umetničku oblast Arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura izabrana je na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu 2015. godine. Izabrana je i za sekretara Departmana za arhitekturu 2016. godine.