UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Redovni profesor

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 244

Uža naučna oblast:
arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura

Oblasti istraživanja:
savremena arhitektura; industrijsko nasleđe;
arhitektonski model

Mihailo Timotijević (1949), redovni profesor, dekan Arhitektonskog fakulteta u periodu 2004-2006, šef Departmana za arhitekturu, gostujući profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banja Luci.

Profesionalno angažovanje usmerava na arhitektonsko projektovanje sa specijalizacijom na prostore edukacije, objekte industrijskog nasleđa i muzeje. Kroz projektantsku praksu uključen u projekte Evropske unije, Ministarstva kulture Republike Srbije, Univerziteta u Beogradu, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja istorije Jugoslavije: Regionalni centar kulturne baštine Senjski rudnik, Rekonstrukcija FPN-a Beograd, Rekonstrukcija FON-a Beograd, kao i zgrade Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Autor velikog broja objekata i celina urbane rekonstrukcije, najviše u Beogradu i Užicu: Rekonstrukcija blokova na Vračaru – 4 interpolacije, Projekat urbane obnove dela centra Užica sa izlazom na reku – 8 objekata, Poslovno-stambeni centar Pariz – Užice, Ekstenzija zgrade Fakulteta političkih nauka, Muzej ugljarstva Senjski rudnik.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim arhitektonsko-urbanističkim konkursima i priznanja u praksi među kojima su najzačajnija: Grand-Prix Salona arhitekture, Godišnja nagrada UAS-a i Godišnja nagrada ULUPDS-a. Autor monografije Arhitekt i mesto.