UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Docent

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 239

Uža naučna oblast:
arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura

Oblasti istraživanja:
arhitektonsko i urbanističko projektovanje, osvetljenje u arhitekturi

Ivana Rakonjac, nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, upisala je doktorske studije na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju pod naslovom Fenomen granice otvorenog javnog prostora i doprinos osvetljenja naglašavanju njenog značaja odbranila je 2016. godine. Težište naučnoistraživačkog rada pozicionirano je u oblasti osvetljenja u arhitekturi, dok se cilj ogleda u permanentnom unapređenju procesa projektovanja. Svojim istraživanjem ispituje uticaj osvetljenja na ambijentalne i arhitektonske vrednosti prostora.

Poseduje višegodišnje iskustvo u radu u nastavi na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Departmanu za arhitekturu, prvo u svojstvu studenta demonstratora (2007) na osnovnim i na master akademskim studijama, zatim i saradnika u nastavi (2008). Izabrana je za saradnika u zvanju asistenta (2011), a zatim i docenta (2017) za užu naučnu odnosno umetničku oblast Arhitektonskog projektovanja i savremene arhitekture.

Profesionalno angažovanja Ivane Rakonjac usmereno je na arhitektonsko i urbanističko projektovanje. Profesionalnu karijeru započinje 2007. godine od kada paralelno radi u svojstvu projektanta, kao i saradnika u nastavi, dok se istovremeno bavi i naučnoistraživačkim radom. Stekla je licencu odgovornog projektanta Inženjerske komore Srbije (2011). Projektantski opus sadrži veliki broj raznovrsnih projekata, od kojih su desetine realizovanih enterijera, kao i nekolicina realizovanih objekata. Kao član autorskog tima učestvovala je u realizaciji velikog broja projekata uređenja i osvetljenja otvorenih javnih prostora. Aktivno se bavi grafičkim i industrijskim dizajnom.

Ivana Rakonjac | Foto: Milica Borović