UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predsednik Saveta fakulteta, redovni profesor

Departman za arhitekturu

Broj kabineta: 344

Uža naučna oblast:
arhitektonsko projektovanje i savremena arhitektura

Oblasti istraživanja:
arhitektonsko projektovanje, rekonstrukcija i revitalizacija nasleđa, prostori spektakla

Dejan Miljković (1967. Beograd) redovni profesor, arhitekta. Diplomirao 1994. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1997. godine zaposlen na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Profesionalni angažman usmeren je na projektovanje objekata iz oblasti kulture, poslovne i stambene objekte, rekonstrukciju i revitalizaciju nasleđa.

Autor je većeg broja realizovanih objekata, od kojih su najznačajniji: rekonstrukcija Jugoslovenskog Dramskog Pozorišta, poslovni objekat u Nemanjinoj ulici i Bulevaru oslobođenja, stambeni objekti u ulici Heroja Tepića, Brzakovoj i Lazarevačkoj ulici, kuća/atelje u Senjačkoj ulici, rekonstrukcija i revitalizacija Kule Nebojša i dela Priobalnog bedema.

Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim arhitektonsko-urbanističkim konkursima i priznanja u praksi među kojima su najzačajnija: četiri Grand-Prix Salona arhitekture, dve Nagrade Grada Beograda, dve Godišnje nagrade UAS-a, Nagrada za Arhitekturu kompanije Novosti, Nagrada Privredne komore grada Beograda, Godišnja nagrada Ranko Radović.
Realizacije, konkursi i projekti objavljeni su u stručnim monografijama i izlagani na velikom broju međunarodnih i domaćih izložbi, od kojih se mogu izdvojiti Beograd, Novi Sad, Venecija, Seul, Prag, Barselona, Berlin, Beč.

Autor monografije Osnova i presek rada (2009.)
Umetnost, arhitektura, dizajn, koautori: D. Jelenković, B. Pavić (2015.)

www.dejanmiljkovic.rs

  • P: +381 11 3218 744