УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Велики успех наших студената на међународном урбанистичком конкурсу: UN-HABITAT 2018 – Вухан, Кина

Студентски тим са Архитектонског факултета у Београду (с лева на десно): Невена Јеремић, Никола Митровић (предводник тима), Јована Ћорковић и Јелена Ђурђевић

UN-Habitat-LOGO

Студенти четврте године Интегрисаних академских студија Архитектонског факултета у Београду: Никола Митровић, Невена Јеремић, Јована Ћорковић и Јелена Ђурђевић, у конкуренцији од преко 200 регистрованих тимова и 53 конкурсна рада из целог света, завршили су међу 15 најбољих тимова на UN-HABITAT 2018 урбанистичком студентском конкурсу – Вухан, Кина (UN-HABITAT 2018 International Urban Design Student Competition Wuhan, China) и добили могућност да учествују на конференцији Wuhan Placemaking Week одржаној у Вухану, у НР Кини од 06-12. децембра 2018. године.

Конкурс је био фокусиран на 5 општих тема: Побољшање и иновацију урбаних јавних простора; Ревитализација простора на води; Ревалоризација индустријског наслеђа; Друштвено инклузивни и компактни центри града; Креирање нових туристичких дестинација. Ове теме се јављају у контексту брзог развоја метропола са историјским центрима и Плана за одрживи развој за 2030. годину (SDGs), као и трансформативне имплементације Новог урбанистичког плана. Задате теме требало је применити на слободан простор на ушћу река Јангце и Хан у централној зони града Вухана (регион Хубеи, Кина).

Организатори конкурса били су: Програм Уједињених нација за људска насеља (UN-HABITAT) и Вухан Истраживачки центар за коришћење земљишта и просторног планирања (Wuhan Land Use and Spatial Planning Research Center – WLSP). Конкурс је био отворен за међународне студенте свих година урбанистичког планирања, урбанистичког дизајна, архитектуре, пејзажне архитектуре, урбанистичке економије и других релевантних дисциплина широм света.

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_m

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_studentski_rad_02_part1

Синтезна мапа – део рада нашег студентског тима: Никола Митровић (предводник тима), Невена Јеремић, Јована Ћорковић и Јелена Ђурђевић

Студентски тим нашег факултета учествовао је на конкурсу на предлог наставника: др Бисерке Митровић, ван. професорке и асистента Предрага Јовановића, ментора на предмету ИАСА-36071 Студио 04б – Урбани развој и обнова 2017/18, у трећој години интегрисаних студија архитектуре.

Међународни жири чинили су представници UN-HABITAT-а и Вухан Истраживачког Центра, као и професори са универзитета у Вухану и Квинсленду, који су, уједно, били и гости предавачи на конференцији Wuhan Placemaking Week-у, одржаној у периоду од 8-12. децембра 2018 године.

У оквиру конференције и радионице “Placemaking For Communities”, наши студенти су имали прилику да прошире своја знања из области урбанизма и да размене искуства са осталим учесницима кроз креирање нових концепата заснованих на ревалоризацији конкурсних решења.

Wuhan-Placemaking-Week-Workshop-01 Wuhan-Placemaking-Week-Workshop-02

Наши студенти на радионици “Placemaking For Communities”, током Wuhan Placemaking Week-а 2018.

Пут и боравак за представника тима (team leader-а) покрио је организатор, док је Архитектонски факултет финансирао путовање и боравак за још једног члана. Преостала два члана тима путовали су захваљујући великој подршци спонзора: града Шапца, урбанистичке фирме “Архиплан” из Аранђеловца, “Бохор“-а из Ужица и “ЦИС Институт“-а из Београда.

2018_UN-Habitat-Wuhan-Competition_studentski_tim-sertifikat

Церемонији проглашења победника присуствовало је 28 студената из 7 земаља, од којих је тим наших студената био једини из Европе, док су сви конкурсни радови пристигли из укупно 19 земаља (Србија, Аустралија, Бангладеш, Бразил, Индија, Индонезија, Иран, Канада, Кина, Колумбија, Либан, Малезија, Мексико, Нигерија, Пакистан, Пољска, Саудијска Арабија, Уганда, Вијетнам).

Овај догађај сматрамо признањем школи и у међународној конкуренцији потврду квалитета и конкурентности вештина и знања наших студената.

Честитамо колегама!


Овде можете да погледате конкурсни рад нашег тима:


Повезани текстови:
Twist Box у емисији Дневник 2 – РТС: Наши студенти у финалу најпрестижнијег светског архитектонског такмичења у Дубаију
Студентски пројекат са нашег факултета награђен на конкурсу Global Schindler Award 2015
Привредна комора Србије наградила је докторску дисертацију са Архитектонског факултета као једну од 10 најбољих у Србији
Тим DANUrB пројекта Архитектонског факултета у Београду је добитник награде за најбољи прекогранични пројекат у области културе и културног наслеђа у Србији
Андреј Јосифовски добитник једне од награда конкурса „Youth Heroes“ EXIT фондације
Данира Совиљ победник конкурса за визуелни идентитет 50. Мајске изложбе УЛУПУДС-а
Признање „Златна мистрија“ проф. др Ненаду Шекуларцу за пројекат у Хиландару
Сребрна медаља Универзитета уметности за 2017. додељена ван. проф. др Ненаду Шекуларцу
Годишње награде Привредне коморе Београда 2015/16. освојили су аутори са Архитектонског факултета
Годишње награде Привредне коморе Београда освојили аутори са Архитектонског факултета
Привредна комора Београда доделила награду за најбољу докторску дисертацију у 2014.