УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба проф. др Мариеле Цветић: “Conquistador. Из културе и уметности”, Салон МСУБ

Mariela-Cvetic_Conquistador-Iz-kulture-i-umetnosti

МАРИЕЛА ЦВЕТИЋ “Conquistador. Из културе и уметности”
Muzej_savremene_umetnosti_logo_main

МАРИЕЛА ЦВЕТИЋ
“Conquistador. Из културе и уметности”

Салон Музеја савремене уметности
Од 22. фебруата 2019. до 25. марта 2019.
Отварање: петак, 22. фебруар 2019. године у 19 часова

Јер ја заправо нисам човек науке, ни проматрач, ни експериментатор, ни мислилац. Ја сам по темпераменту само Conquistador, авантурист, ако желите превести тај термин − са свом знатижељом, храброшћу и тврдоглавошћу карактеристичном за таквог човека.
Фројд у писму Флису, 1900.

Иницијални елемент за изложбу је тепих који покрива Фројдов кауч, а који је заједно са каучем још одавно постао метонимија за психоанализу саму – њену историју, праксу, културолошку функцију пре свега, али и критику; његова иконичност одавно превазилази почетну функцију. Као објекат, елемент ентеријера, преузет из оријенталне провенијенције, тепих има номадски карактер: настаје и живи у номадству. Номадизам није подразумеван само кроз физичка кретања, него и ментална (сопствена анализа).

Изложба проблематизује географију (и историју) Балкана преко самог Фројда као нетипичног (дуалног) представника западног погледа на Балкан и теорије коју он успоставља крајем 19. века и њених (теоријских) импликација током 20. века до данас. Фројд сам, након повратка са Балкана 1898. године, себе перципира као освајача, а психоанализу као поход, а исход сваког освајачког похода увек се разуме као трговина, профит.


Др Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, ванредни професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

Ауторка је четрнаест самосталних изложби, већег броја уметникових књига и учесница у бројним групним изложбама. Једна је од ауторки изложбе у павиљону Србије на 11. Међународној изложби архитектуре у Венецији 2008. Од рецентних групних изложби учествовала је у пројекту “Actopolis – Art of Action” у организацији Гете Института од 2015. до 2018. године. Организовала је изложбе судената Архитектонског факултета. Објавила је књигу “Das Unheimliche: психоаналитичке и културалне теорије простора” (Београд, 2011), “Уметникова књига/Artist’s Book” (Београд, 2014) и већи број поглавља у монографијама. У уметничком и теоријском раду бави се проблемима односа субјекта и простора.