УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: “Candilis – Josić – Woods | Педесет година од преломне 1968″ у Културном центру Србије у Паризу

Kolektiv_Logo120x120

Струковно удружење Колектив Архитеката у сарадњи са Културним центром Србије у Паризу представља изложбу “Candilis – Josić – Woods | Педесет година од преломне 1968″. Изложба прати рад овог значајног архитектонског триа, чији је један од чланова био и Аљоша Јосић – француски архитекта српског порекла.

​Кроз низ цртежа, видео записа и планова пројеката насталих између 1953. и 1968. прати се еволуција бироа од првих урбанистичко стамбених пројеката па све до развоја идеје “ground scraper”-а на основу које је изведен и значајан пројекат Слободан универзитет Берлина 1968 године. Те године, на врхунцу креативне енергије, Candilis – Josić – Woods престају са сарадњом остављајући за собом импресивни пројктантски и теоретски опус јасно постављајући архитектуру као инструмент и модератор друштвених односа.

Та 1968. година је и година студентских немира чији су захтеви били и захтеви за променом традиционалног начина студирања на Ecole De Beaux Arts уз захтев студената за уплив нових идеја чији су носиоци, између осталих, били и Кандилис, Јосић и Вудс.

Изложба ће бити отворена у суботу, 15. децембра 2018. године у Културном центру Србије у Паризу од 18.00 до 19.00 часова. Изложба траје до 08. фебруара 2019. године.

Candilis-Josic-Woods_group_photo

Georges Candilis (лево), Alexis Josic/ Аљоша Јосић (у центру) и Shadrach Woods (десно).

Candilis-Josic-Woods_02

Candilis-Josic-Woods_01

Candilis-Josic-Woods_03

Изложба: “Candilis – Josić – Woods | Педесет година од преломне 1968″ у Културном центру Србије у Паризу | Фото © Centre Culturel de Serbie