УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учешће на радионици: “Unforeseen Impulses of Modernism: The Case of New Belgrade” (19-29.11.2018)

Аутор фотографије: Аница Драгутиновић

Re-use_of_modernist_buildings

Архитектонски факултет у Београду у сарадњи са HS OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Немачка) и Универзитетом у Антверпену (University of Antwerp, Белгија), уз подршку пројекта Reuse of Modernist Buildings (RMB), DOCOMOMO Germany и Ерасмус+, а поводом DOCOMOMO Germany + RMB конференције (Берлин – март 2019), организује радионицу:

“Unforeseen Impulses of Modernism: The Case of New Belgrade Blocks”
19. новембар – 29. новембар 2018. године

Резултати студената постигнути у оквиру радионице ће бити вредновани од стране стручног жирија, а најбољи радови изложени на DOCOMOMO Germany + RMB конференцији у Берлину, која се организује у марту 2019. године поводом 100-годишњице Баухауса.

Тензија између приватног и јавног је основни елемент који дефинише квалитет урбаних простора Новог Београда, а у истим је артикулисана односом хоризонталних кругова и вертикалних квадрата. Круг, који је симбол социјалне интеракције и замишљен као орнамент, мобилијар, амфитеатар или клупа, пунктуира јавне просторе Новог Београда.

Као контрапункт, јавља се патерн вертикалних квадрата у форми префабрикованих бетонских панела стамбених јединица. Они одређују приватни простор, сегментирану логику спаваонице, универзални одговор на проблем становања изван временских и просторних оквира. Ипак, сензитивни дијалог између приватног и јавног, вертикалног и хоризонталног, круга и квадрата, означава посебност Новог Београда: као хуманији и животнији у односу на просечну урбану периферију модерне.
Ogino Knauss, „Suspended city“, The Calvert Journal

Опис радионице

Задатак радионице је разумевање дијалога између приватног и јавног, вертикалног и хоризонталног, круга и квадрата; дијалога кроз који настају непредвиђени импулси модернизма. Задатак је дакле идентификовање и мапирање импулса, реакција на простор и интервенција у простору које су се генерисале кроз време; а затим предлог будућих интервенција уз помоћ елемената / принципа / импулса модернизма, а у савременом контексту новобеоградских блокова. Одговор на задатак се приказује комбинованом техником (дијаграми / колажи / фотографије / текст / скице).

Детаљније информације о задатку и очекиваним резултатима студенти ће чути на уводном предавању. Радионица ће се одвијати на српском језику.

Понедељак 19.11.2018.
у 18.00, сала 254
Увод у радионицу /
самостални рад
Петак 23.11.2018. + Субота 24.11.2018. + Недеља 25.11.2018.
сала 254
Радионица /
самостални рад
Четвртак 29.11.2018.
у 18.00, сала 254
Изложба и селекција радова

Пријава

Рок за пријаву: недеља 18.11.2018. године.
Пријаве слати на мејлове: anica.dragutinovic@hs-owl.de и ana.nikezic@arh.bg.ac.rs

Радионица је отворена за студенте свих студијских програма Архитектонског факултета у Београду и свих нивоа студија. Учешће у радионици је бесплатно. За радионицу је могуће пријавити се индивидуално или у пару.

Питања слати на: anica.dragutinovic@hs-owl.de

НАПОМЕНА:
• Студентима МАСА учешће у радионици може бити признато уместо обавезне радионице уз Студио.
• Сви студенти учесници радионице стичу право на додатне кредите за ваннаставне активности.

Организација и реализација радионице

Unforeseen-Impulses-of-Modernism_logoi_opt

Конференција

2019 | Docomomo Germany and 3rd RMB Conference | Germany
100 Years Bauhaus: Which interest do we take in Modern Movement today?
1. March 2019 | Kunsthochschule Berlin-Weißensee

DOCOMOMO Germany + RMB конференције (Берлин – 1. март 2019) поводом 100-годишњице Баухауса.

DOCOMOMO Germany, Detmold School of Architecture and Interior Architecture и ЕУ пројекат Reuse of Modernist Buildings (RMB) организују шестнаесту DOCOMOMO Germany и трећу РМБ Конференцију у Берлину. ЕУ пројекат РМБ иницира едукативни оквир на европском нивоу заснован на заједничким принципима, методама и приступима за “ReUse” објеката модерне, са циљем да формира јоинт мастер са истом темом. Сама конференција се одвија у новом формату као комбинација позваних кеyноте предавача и презентација изабраних научних радова. Интернационална конференција у Берлину види 100-годишњицу Баухауса као прилику за дискусију о значају модернизма данас, у 21. веку. Фокус није на самом Баухаусу, већ на концептима, визијама и импулсима који произилазе из покрета модерне. Односно, релацији са данашњим социјалним, економским, културолошким и посебно креативним темама.

Keynotes: David Chipperfield, Fernando Romero, Wiel Arets.

Екскурзије: Догађај прате посете објектима и местима модерне и послератног модернизма у Берлину. Посете су планиране за суботу, 2.марта 2019. године, пре и након конференције: Hansaviertel, Neue Nationalgalerie, Akademie der Künste.