УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс Галерије Колектив: учешће у излагачкој сезони 2018/19 програма 3М3

Излагачки простор: прозор Галерије Колектив (запремине 3м³) који гледа на Карађорђеву улицу. | Колектив архитеката, Карађорђева 53, Београд

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив позива на учешће у новој сезони програма 3М3, под тематским оквиром: Tracing the milieu – What were you thinking?

Предлози за изложбу се прихватају путем јавног конкурса који је отворен од 10. октобра до 15. децембра 2018. године. Све архитекте и студенти архитектуре и сродних области (појединачни аутори или групе аутора) могу да учествују. Одабрани аутори ће своје концепте развијати у сарадњи са тимом галерије и кустосом Маријом Бјелић, док ће Галерија Колектив покрити продукцијске трошкове.

Попуњени пријавни формулар слати на маил: 3m3@kolektiv.rs

Пријавни формулар

3М3 је програмски формат Галерије Колектив који пружа услове за реализацију пројеката младих архитеката, с акцентом на истраживачке радове, експерименталне природе. Конципиран је као смењујућа поставка изложби у трајању од 10 дана, у току једне излагачке сезоне. 3М3 је уједно и посебан излагачки простор: прозор Галерије Колектив (димензија 2.5 x 2.1 x 0.6м / запремине 3м³) који гледа на Карађорђеву улицу.

Тематски фокус 3М3 програма обухвата широк опсег питања и тема које се тичу или се могу тицати савремене архитектуре и излагачких пракси у оквиру исте. Програм 3М3 сваке сезоне има госта кустоса који одређује тему у складу са личним истраживачким радом, води и развија програм са учесницима и тимом галерије. На овај начин галерија отвара простор за кустоски рад у области излагања архитектонских пракси.

Ауторима се предлаже да ову изложбу схвате као прилику за извођење и стварање нових радова, пре него за презентацију или описивање постојећег пројекта. Реализација идеја је могућа у било ком облику који може да се изведе у оквиру прозора – инсталација, видео, мултимедија, графички материјал, скулптура, макета, и друго.

Galerija_Kolektiv_izlog

Тематски оквир: Tracing the milieu – What were you thinking?

Your arrival in Lime Street, when you step off the train, begin to get into the things you came here to do, is a meeting-up of trajectories as you entangle yourself in stories that began before you arrived. This is not the arrival of an active voyager upon an awaiting passive destination but an intertwining of ongoing trajectories from which something new may emerge. Movement, encounter and the making of relationships take time.
Olafur Eliasson, Your Gravitational Now

Нова 3М3 сезона ће испитати темпоралну компоненту архитектуре, са њеним потенцијално ванвременским, а очигледно потрошним резултатима и производима. Под притиском константног убрзања наших окружења, мења се све што сматрамо релевантним, што видимо као контекст, као концепт, као законитости по којима ствари функционишу. Садашњи тренутак нам је на дохват руке, али га је тешко ухватити. Време је да преиспитамо какав је простор у коме стварамо, живимо, мислимо? Шта је наш идентитет?

Turning the place over

Ова питања постављамо уводећи Делезово тумачење појма милиеу као окружење, контекст, станиште. Мисаона и физичка околина обликују настанак и развој ентитета идеја и материје. Средина сачињена од идеја, материје, политике… обликује зграде и амбијенте унутар и ван тих зграда, што за узврат одређује стање нас самих. Овај процес је цикличан – понавља се, мења, траје и опстаје. У овом процесу ми мислимо, живимо и стварамо.

Идејама је потребан милиеу, саткан од мисли, тела и правила. У истом миљеу једна идеја ће процветати, док друга неће добити ни шансу да настане. Како уочити / изабрати / разумети / испратити / наставити се на / побећи од / ући у миље? Мишљења, ставови, углови, избори у струци могу бити случајни или намерни, њима се прилагођавамо и против њих се боримо.

Која питања треба да поставимо простору, граду, колегама, суграђанима, а која од тих питања заправо постављамо себи? На шта смо мислили? И о чему смо мислили? Где смо били док смо мислили? И како нам је баш то пало на памет?

Марија Бјелић, кустос


Галерија Колектив је изложбени и радни простор у Карађорђевој улици 53. Колектив је, пре свега, посвећен подстицању развоја савремене архитектуре. Идентитет галерије обликован је програмима које тематски обухватају или дотичу архитектуру, као и сарадњом са интернационалним организацијама сличног карактера и циљева.

Структура програма комбинује уметничке и научно истраживачке пројекте са циљем бољег упознавања, разумевања као и промоције савремених архитектонских пракси. Библиотека галерије Колектив свим архитектама, студентима и осталим заинтересованим нуди своју колекцију књига везаних за архитектуру и сродне дисциплине.

Галерија је отворена сваког радног дана од 10.00 до 20.00 часова и суботом од 12.00 до 20.00 часова.


Повезани текстови:
Изложба у Галерији Колектив: Простори Мете Хочевар
Изложба у Галерији Колектив: Град у архитектури | Архитектура у граду
Изложба, предавање и разговор са ауторима у Галерији Колектив: VORA – архитектонски биро
Изложба у Галерији Колектив: УНУЛАУНУ – архитектонски биро
Изложба у Галерији Колектив: Алваро Сиза и Марија Антонија Сиза (Álvaro Siza & Maria Antónia Siza)
Изложба у галерији Колектив: Савремени Отисци – FABRIXel
Изложба: з н а м н е м а н а д е – Лазар Белић
Серија догађаја: Београдски Брутализам
Радионица: Илкин сан о столицама (Ilka’s Dream of Chairs)
Изложба: Поетика кутија – Mathias Klotz