УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржана Лизори летња школа традиционалне архитектуре у Италији – ИНТБАУ 2018

Лизори је мало средњовековно утврђено насеље, познато и под именом San Benedetto, односно Castello di Pissignano Alto, које се налази у Умбрији, у близини Перуђе.

INTBAU_logo_opt

Лизори летња школа традиционалне архитектуре у Италији – ИНТБАУ 2018
https://www.intbauitalia.org/summerschool2018

Italy – Lizori (Lizori, Campello sul Clitunno) 20.06 – 28.06.2018.
INTBAU Italia International Summer School – Cultural Landscape and Heritage Skills

Интензивни програм летње школе са практичним и теоријским модулима водили су водећи научници и стручњаци у Италији. Поред теоријских предавања организована је и практична обука учесника у аналогном и дигиталном снимању наслеђа. Сва снимања су вршена у месту Лизори, коме је тематски посвећена летња школа.

Lizori_Italia_letnja_skola_06

Lizori_Italia_letnja_skola_01

Практичне и теоријске модуле водили су  италијански стручњаци: Giuseppe Amoruso (Politecnico di Milano), Fabio Bianconi и Marco Filippucci (Università di Perugia). | © Intbau Italia

Ученици су прошли теренску и софтверску обуку 3Д ласерског снимања – облак тачака (point cloud), фотограметрија и БИМ технологија. Резултати рада летње школе ће бити објављени у књизи “Lizori Pattern Book” – која ће у будућности служити као модел за идентификацију и евидентирање просторних културно-историјских целина, уз формирање базе података о архитектонском и урбаном наслеђу.

Lizori_Italia_letnja_skola_07

Lizori_Italia_letnja_skola_08

Lizori_Italia_letnja_skola_09

Ученици су прошли теренску и софтверску обуку аналогног и дигиталног снимања наслеђа. | © Intbau Italia

Програм је обухватио и организовани обилазак градова оштећених у земљотресу 2016: Norcia (родно место св. Бенедикта – оснивача бенедиктинског монашког реда) и Castelluccio di Norcia. Посета неколико локација градилишта (укључујући Базилику San Benedetto) са стручним вођењем упознала је учеснике са техникама идентификације оштећења, значајем дигиталне документације и приступом статичкој санацији страдалих и оштећених објеката.

Lizori_Italia_letnja_skola_02

Lizori_Italia_letnja_skola_05

Lizori_Italia_letnja_skola_04

Организовани обилазак градова оштећених у земљотресу 2016 | © Intbau Italia

Организован је обилазак града Assisi, познатог као место рођења св. Фрање Асишког, где су учесници летње школе имали учешће у International Open Conference “Cultural Heritage In Practice” организоване у Palazzo Bernabei, L’Universita degli Studi di Perugia. На конференцији су представљени резултати рада учесника школе и план израде Lizori Pattern Book. После конференције, организовано је стручно вођење за учеснике летње школе кроз базилику Светог Фрање (Светска баштина УНЕСКО-а) и Базилику Свете Марије.

Lizori_Italia_letnja_skola_03

Lizori_Italia_letnja_skola_10

Учесници Лизори летње школе традиционалне архитектуре у Италији 2018 | © Intbau Italia

Комбинација индивидуалних задатака, рада у групи и директног рада са туторима пружила су учесницима програма јединствено теоријско и практично искуство, са пуно могућности за дискусију, критичко размишљање и учење током читавог програма. У раду су се директно применила знања стечена током курса.

Програм је званично увршћен у догађаје Европске године културног наслеђа 2018 (European Year of Cultural Heritage 2018), а наше колеге учесници били су: Лидија Лукић, Ана Контић, Јелена Степановић, Раде Мрљеш и др Рената Јадрешин-Милић, доцент.