УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Семинар: Позив студентима докторских студија за учешће на “PhD Talks 2018“

2018_Phd-Talks_m

Семинар “PhD Talks 2018“ одржава се 4. јуна 2018. година у просторијама библиотеке Архитектонскиг факултета (Бул. краља Александра 73, II спрат) по следећем програму:
• 11.00… Отварање
11.30I СЕСИЈА
14.30… Пауза
16.30II СЕСИЈА

Центар за истраживачку делатност (ЦИД) Архитектонског факултета позива студенте докторских студија да се пријаве за учешће на једнодневном семинару “PhD Talks 2018“ који ће се одржати у понедељак, 04. јуна 2018. године на Архитектонском факултету у Београду.

“PhD Talks 2018“ семинар окупља студенте докторских студија који су у завршној фази израде пријаве или су управо окончали процес пријаве докторске тезе, са идејом да кроз пленарну дискусију и учешће критике представе и/или преиспитају своје истраживање, упореде и размене своје искуство уобличавања докторске тезе са колегама из земље и региона, и да кроз дискусију са изабраним критичарима и осталим учесницима стекну још један и/или нови увид у своје истраживање те изведу прави пут ка успешној финализацији докторског рада.

Изабрани критичари су Мариела Цветић (Архитектонски факултет Универзитета у Београду), Luka Skansi (Филозофски факултет Свеучилишта у Ријеци), Mia Roth-Čerina (Архитектонски факултет Свеучилишта у Загребу). Стога позивамо све заинтересоване студенте и кандидате да се пријаве за учешће пратећи упутство за пријаву.


ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ И УЧЕШЋЕ:

Сви заинтересовани кандидати пријављују се слањем апстракта на адресу cid@arh.bg.ac.rs (Subject: PhD Talks 2018).

Апстракт треба да се односи на приказ процеса истраживања, формулисања теме докторске тезе, успостављања методологије и релација између истраживачких питања и дисциплинарних одређења и зависности, и структурирања истраживачког поступка.

Апстракт не сме прелазити 500 речи.
Апстракт може бити праћен једном илустрацијом.
Рок за слање апстракта је петак, 25. мај 2018. године.
Потврда прихватања учешћа је најкасније 28. маја 2018. године.

Рок за слање апстракта је продужен до понедељка, 28. маја 2018. године.
Потврда прихватања учешћа је најкасније 30. маја 2018. године.

По прихватању апстракта, учесници припремају презентацију за излагање и коначан рад, који ће бити објављен у SAJ – Serbian Architectural Journal у оквиру серије PhD in Process (www.saj.rs).

Трошкови котизације за учешће не постоје. Учесници сами сносе трошкове пута и смештаја.

Позив студентима докторских студија за учешће на “PhD Talks 2018“

Повезани текстови:
Позив студентима за за учешће на конкурсу “MARSCEPTION 2018″
International Training School And Workshop 2018: “Обнова фасада у циљу побољшања енергетских перформанси”, 03-07.09.2018
Позив за пријављивање на ”Између интелектулног и чулног расуђивања: Ка епистемологији архитектуре” курс у Дубровнику
Позив за пријављивање на ”Филозофија и архитектура” курс у Дубровнику


ВИШЕ О КРИТИЧАРИМА:

Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности. Дипломирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду (1989) и на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, одсек сликарство (1992), где је и магистрирала (1995). Докторирала је на Интердисциплинарним докторским студијама Теорије уметности и медија Универзитета уметности у Београду са темом докторског рада Психоаналитичке теорије простора: Фројдов појам Das Unheimliche у визуелним уметностима. У својој уметничкој пракси и теоретском раду истражује однос субјекта и простора.

Mia Roth-Čerina је архитекта и ванредни професор на Архитектонском факултету у Загребу, где је дипломирала 2000. и докторирала 2015. године. Присутна на хрватској архитектонској сцени у партнерству с Tončijem Čerinom од краја 1990-их. Фокус пројеката и истраживања јој је архитектура друштвеног стандарда и јавни простор. О свом је раду држала предавања, радове излагала на изложбама, те менторирала низ ваннаставних радионица.

Luka Skansi, историчар архитектуре, доцент на Филозофском Факултету у Ријеци. Његова су истраживачка подручја италијанска архитектура 20. века, руска и совјетска архитектура и архитектура у бившој Југославији. Теме његових књига, чланака и есеја јесу Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolai Ladovsky, Moisei Ginzburg, Peter Behrens и Владимир Брацо Мушич.