УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: “Приче иза кулиса: Идеје за ирански контекст” – Хабиби Мађдабади (Habibeh Madjdabadi)

Habibeh Madjdabadi – Lunar Complex, Лошан долина, Иран, 2017. | Илустрација © Habibeh Madjdabadi

Предавање Хабиби Мађдабади је отворено за све, а намењено студентима III године Основних и Интегрисаних академских студија, и одржаће се у четвртак, 26. априла 2018. године, у времену редовне наставе на предметима ОАСА-36060 Студио 04а – Синтеза основног нивоа и ИАСА-36060 Студио 04а – Синтеза основног нивоа.

Позивамо Вас да присуствујете гостујућем предавању Хабиби Мађдабади (Habibeh Madjdabadi), једне од најистакнутијих младих иранских архитеката данашњице, на којем ће представити своја архитектонска остварења и контекст у коме су она настала. Предавање ће се одржати у четвртак, 26. априла 2018. године у 11 часова, у библиотеци Архитектонског факултета у Београду.

Улаз је слободан. Добродошли!

Приче иза кулиса: Идеје за ирански контекст
“У овом предавању представићу Иран као контекст моје архитектуре истовремено говорећи о његовим потенцијалима, могућностима и проблемима, и објаснити како овај контекст утиче на мој дизајн и процес изградње. Представићу три пројекта међу којима је Кућа од 40 чворова, која је била у најужем избору за Aga Khan Награду за архитектуру у 2016, а онда ћу причати о једном од мојих недавних искустава у укључивању неквалификованих радника у процес изградње како би дали вредност људске апроксимације и донели квалитете вештине израде у архитектури.”
Habibeh Madjdabadi

Habibeh-Madjdabadi

Habibeh Madjdabadi | Извор фотографије: CAOI

Биографија:
Хабиби Мађдабади (Habibeh Madjdabadi), рођена 1977. године, једна је од изузетних архитеката млађе генерације у Ирану. Започела је своју каријеру као архитекта 2003. године у Техерану. Њен рад је признат и награђиван, и широко је проучаван од стране локалних и међународних медија. Њено уметничко истраживање иде даље од архитектуре и она стиче значај у концептуалној уметности и дизајну. Њене реализације откривају прецизно и континуирано истраживање о новим могућностима коришћења савременог уметничког приступа и техника у локалном контексту.

Основала је свој студио за дизајн 2000. године након што је освојила прву награду на конкурсу за пројекат обнове историјских зграда у Ирану. Добила је неколико награда и признања, међу којима су и најужи избори за награде Aga Khan Award 2016, Worldwide Brick Award 2014 и MEMAR Award 2014 за House of 40 Knots и Chicago Award 2014 за бакарну фасаду MELLAT Banke. Од недавно ради на дизајну норвешке амбасаде у Техерану у сарадњи са италијанском инжењерском компанијом Intertecno. Материјали су важно средство изражавања у раду Мађдабади, и она их посматра са поетске тачке гледишта.

Мађдабади је позната и по својим текстовима о архитектури и дизајну који су објављени у иранским архитектонским часописима, и сарађује са магазином Memar као члан уређивачког одбора.

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_01

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_02

Habibeh-Madjdabadi_Lunar-Complex_03

Habibeh Madjdabadi – Lunar Complex, Лошан долина, Иран, 2017. | Илустрација © Habibeh Madjdabadi

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_01

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_02

Habibeh-Madjdabadi_House-of-40-Knots_workers

Habibeh Madjdabadi, Alireza Mashhadimirza – House of 40 Knots, Техеран, Иран, 2014. | Фото © Habibeh Madjdabadi + Alireza Mashhadimirza