УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс Дани архитектуре Сарајево 2018: Простор слободе – Боб и санкашка стаза на Требевићу

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_01

Фото © Иван Рамадан

Dani-arhitekture-Sarajevo_logo200x150

Извор: Дани архитектуре Сарајево

Дани архитектуре Сарајево и овогодишњи куратор Динко Перачић позивају вас да понудите своја рјешења и идеје за јединствен сарајевски “простор слободе” – боб и санкашку стазу на Требевићу.

Сарајево, на мосту или над провалијом између запада и истока, занимљиво је мјесто за препознавање све затвореније логике оба свијета. Мјесто које још није до краја исконтролирано, у којем су могући и другачији сценарији. Простор у којем можемо замислити неке друге будућности. Град који чека да из праве потребе израсте нова аутентична култура…

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_02

Фото © Иван Рамадан

Стаза за боб и санкање изграђена је у оквиру припрема за Зимске олимпијске игре које су се 1984. године одржале у Сарајеву. Планирана је као дио спортско-рекреативног парка на Требевићу који ће и послије игара привлачити посјетитеље на планину. Комплекс је у потпуности изграђен до септембра 1982 године. Проф. Горазд Бучар заједно са групом архитеката пројектује стазу у дужини од 1570m, односно од 1900m са двије рекреативне излазне-зауставне рампе. Стаза се састоји од правих дионица и 13 кривина у облику прописаних “фигура”, са просјечним уздужним падом стазе од 10,2%, а највећим од 15%.

Након Олимпијских игара, стаза је кориштена за такмичења у склопу Свјетског купа. Накнадном подјелом стазе на три дијела, који се могу неовисно користити, објекат је прилагођен и за потребе свакодневног санкања.

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_03

Фото © Иван Рамадан

У току рата 90-тих година стаза се нашла на првој линији фронта. Стаза је знатно оштећена и остало је само бетонско корито. Рат је оставио минска поља, разорене објекте и околну природу, те једно ново значење некада популарне дестинације надомак града. Готово двије деценије ово подручје имало је репутацију ничије земље, ексцесног простора изван надлежности. Управо у овом контексту настају алтернативни начини кориштења боб стазе – најприје исцртавање графита. Данас је она популарно мјесто шетања, трчања, фотографисања, екстремних спортова као down-hill бициклизма. Све ово стазу је учинило неформалним симболом постапокалиптичног стања и популарном сликом на друштвеним мрежама.

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_04

Фото © Кенан Муслић

На овај начин, цијели овај простор постепено се враћао у свакодневни живот града. Овај повратак свој врхунац очекује 06. априла ове године, на дан града Сарајева када је планирано отворење требевићке жичаре која повезује центар града са непосредном околином стазе. Боб стаза ће се поново наћи у срцу града!

Да ли можемо замислити нови живот ове инфраструктуре? Који су нови сценарији активирања овог простора?

Конкурсним радом треба предложити захват у простору који боб стази и планини Требевић нуди нови идентитет и нове облике кориштења, узимајући у обзир његову богату прошлост…

Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_05

Фото © Кенан Муслић

ОБАВЕЗНИ ПРОЈЕКТНИ ПРИЛОЗИ
– Назив пројекта и опис (до 1500 карактера) .TXT
– Минимално 3 графичка прилога у .JPG формату 21x21cm 300dpi (фотомонтажа, цртежи, колажи, дијаграми, скице…)
– Анимирани .GIF 1000x1000px који укључује све графичке прилоге
– Подаци о ауторима (име и презиме / ауторски тим, град/ држава, e-mail, кратка биографија до 500 карактера) .TXT / Важна напомена: графички прилози не смију садржавати имена аутора.

ДАТУМИ И ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА
Распис конкурса: 26.02.2018.
Рок за достављање радова: 15.04.2018. до 23.59h
Резултати: 25.04.2018.
Пројекти се достављају на e-mail: info@daniarhitekture.ba

ПРАВО СУДЈЕЛОВАЊА
Конкурс је међународни, анкетни, анонимни и једностепени. Право пријаве имају студенти и млади професионалци до 35 година старости. Архитекти, дизајнери, мултимедијални умјетници, фотографи и сви други су позвани на учешће.

ПОДЛОГЕ И ПИТАЊА
Подлоге за конкурс можете преузети на линковима:
http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.zip
Питања везана за распис конкурса можете поставити на e-mail:
info@daniarhitekture.ba

ЈЕЗИК КОНКУРСА
Учесници конкурса своје радове могу доставити на: босанском, хрватском, српском и енглеском језику.


Повезани текстови:
Изложба у MoMA: “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (Ка бетонској утопији: Архитектура у Југославији, 1948-1980)
Гостујућа предавања: Prof. Alfredo Brillembourg “Urban-Think Tank: Housing the City” и Харис Пиплаш “Reactivating Sarajevo’s (Dis)continuous urbanism”
Регионални конкурс за графички дизајн фасаде: ”Кућа за све наше људе”
Отварање изложбе “Путевима револуције – Меморијални туризам у Југославији” у Музеју 25. мај
ТВ серија о модерној архитектури: Бетонски спавачи – ХРТ


Dani-arhitekture-Sarajevo-2018_competition_06

Фото © Иван Рамадан