УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс: РИБА Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање 2018

Foster_+_Partners_logo_opt

Извор:
https://www.architecture.com/fosterscholarship

RIBA Норман Фостер стипeндија за истраживачко путовање се додељује још од 2007. године. Дух саме ступендије се заснива на личном искуству Лорда Фостера као студента архитектуре:

Као студент сам освојио награду која ми је омогућила да проведем лето путујући кроз Европу да би непосредно студирао зграде и градове које сам знао само са страница књига. То је био откровење – ослобађајуће и узбудљиво на много начина. Данас ми је привилегија да финансирам РИБА (RIBA) Норман Фостер стипeндију за истраживачко путовање, што ће, надам се имати трајно наслеђе – нудећи шансу за откривање и инспирацију за нове узбудљиве радове – за генерације које долазе.

РИБА Норман Фостер стипендија за истраживачко путовање 2018, додељује једну стипендију од 7.000 британских фунти студенту који показује потенцијал за изузетно достигнуће и оригинално размишљање о питањима везаним за опстанак и будућност наших градова и места.

Право учешћа имају студенти који су уписани на РИБА валидирани студијски програм и који су успешно завршили најмање прву годину основних студија.

Свака школа која има РИБА валидиране студијске програме је позвана да пошаље само један захтев за стипендију, за свог одабраног студента. Рок за предају комплетног захтева за стипендију је петак, 20. април 2018. године до 17.00 часова.

Norman_Robert_Foster_and_Faizan_Jawed_Siddiqi_in_office_opt

Norman Foster и Faizan Jawed Siddiqi

Пријављивање:
За РИБА Норман Фостер стипендију 2018. могу да конкуришу наши студенти са ОАСА и МАСА студијских програма који су акредитовани РИБА еквиваленцијом.

Право учешћа имају студенти који су успешно завршили најмање прву годину основних студија.

Студенти који желе да конкуришу за ову истраживачку стипендију свој постер и попуњени формулар достављају на ЦД-у, у Деканат, најкасније до понедељка 09.04.2018. године до 14.00 часова.

ФОРМУЛАР (Application Form)

Комисија коју чине чланови управе факултета ће донети одлуку који ће студентски рад тј. студент-кандидат конкурисати за РИБА Норман Фостер стипендију 2018.

РИБА Норман Фостер стипендија за истраживачко путовање 2018, великодушно подржана од стране Лорда Фостера и студија Фостер + Партенри (Фостер+Партнерс), додељује једну стипендију за истраживачко путовање студенту архитектуре, од 7000 британских фунти, ради међународног истраживања на тему и на локацијама по избору самог студента.

Предмет истраживања треба да има везе са опстанком наших градова и места, и да спада у једну од следећих тема:
– поуке прошлости ради информисања будућности;
– будућност друштва;
– густина насељених места;
– одрживост;
– коришћење ресурса;
– квалитет урбаног живота;
– транспорт.

Истраживачко путовање треба да се одвија у периоду од јуна до октобра 2018. године.

Након завршетка путовања студент ће бити позван да презентује своје истраживање пред публиком у студију Фостер+Партнери у Лондону.


Право учешћа:
Право учешћа имају студенти:
– који су уписани на РИБА или ЦАА валидиране студијске програме или на студије посебно одабране школе или архитектонског центра и
– који су успешно завршили најмање прву годину основних студија.

Пријава се састоји од:
– Једаног попуњено образца који потписују студент и декан
– Једног А1 постера предатог у дигиталном облику (пдф фајл)


* Напомена:
Учесници конкурса су ограничени на 500 речи, а графички прилози, фотографије на постеру требало би бити високе резолуције. Уколико је фајл велики потребно је послати га преко WeTransfer-а.

Изабрани студентски рад са попуњеним формуларом потребно је послати на адресу nfscholarship@fosterandpartners.com до петка, 20. априла 2018. године до 17.00 часова.


Примере награђених радова студената претходних година можете погледати овде:
RIBA Norman Foster Scholars


Winner of 2017 RIBA Norman Foster Travelling Scholarship announced
RIBA Norman Foster Travelling Scholarship 2016 winner

RIBA_Norman_Foster_Scholars_2017_Chloe_Loader_opt

“Emerging Cities: Sustainable Master-Planning in the Global South” – Chloe Loader – University of Lincoln, UK – добитница RIBA Норман Фостер стипeндије за истраживачко путовање 2017.