УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ДОKОМОМО семинар и студентска радионица: Пластика у ентеријерима Модерног покрета

6plasticarium-adam-museum-brussels_opt

logodocomomo

Пластика у ентеријерима Модерног покрета.
Конзервација и (ре-)дизајн обраде, намештаја и производа од пластике.
DOCOMOMO ISC/Interior Seminar

ДО.KО.МО.МО. (Docomomo International) – међународна радна група која се бави документацијом и конзервацијом грађевина, места и целина Модерног покрета у архитектури – међународни научни одбор

Семинар о ентеријеру: 05 – 09. март 2018. године

Изграђено окружење, архитектура и њени ентеријери и потрошачки производи, прошли су кроз разне историјске периоде у којима су често доминирали посебни материјали и њихове методе конструисања и производње. Употреба пластике је имала велики утицај на изграђено окружење 20. века – посебно у ентеријерима, а још више у свакодневним производима потрошачког друштва.

Ова конференција, екскурзија и радионица имају за циљ да појачају сензибилитет (осетљивост) младих истраживача и дизајнера, као и професионалаца у области рестаурације и културне баштине према употреби, конзервацији и рециклажи пластике у контексту метода циркуларне економије. Програм ће обезбедити теоријски, историјски, као и практичан допринос у интердисциплинарном контексту.

Путем Међународног специјалистичког одбора за ентеријере (ИСЦ/И), ДОKОМОМО (међународна радна група за документацију и конзервацију грађевина, места и целина Модерног покрета) преузима иницијативу да повеже знање и стручност, у заједничким напорима да се говори о конзервацији и обнови пластичних ентеријера, финалних обрада и пластичних предмета модерног архитектонског наслеђа и да укаже на могућности дизајна и будућег развоја тог материјала.

Једнодневни међународни семинар са фокусом на ентеријер и примене у ентеријеру, као што су завршне обраде и предмети биће одржан у понедељак, 5. марта 2018. године на Факултету за дизајн науке, Универзитета у Антверпену, Белгија (тхе Фацултy оф Десигн Сциенцес ат УАнтwерп, Белгиум). Програм семинара ће окупити међу осталима историчаре архитектуре, специјалисте за ентеријер и културно наслеђе, дизајнере, научнике у области проучавања материјала, уметничке конзерваторе, консултанте и људе из праксе. Семинар ће омогућити дискусију и умрежавање.

Једнодневна екскурзија у Брисел, до разних значајних (релевантих) места планирана је за уторак, 6. март 2018. године.

Тродневна студентска радионица за докторске, мастер и основне студије, је отворена и бесплатна за све студенте који учествују на семинару и екскурзији.

догађај редовна цена за студенте
Једнодневни међународни семинар
05.03.2018.
30 € 15 €
Једнодневна екскурзија
06.03.2018.
30 € 15 €
Тродневна студентска радионица
07-09.03.2018.
30 € бесплатно

Пријава/ Регистрација је обавезна за све догађаје. Учесници и студенти ће добити сертификат као доказ о учешћу. Да би се пријавили за радионицу, неопходно је учешће на семинару и одлазак на екскурзију!

Пријаве на сајту: https://www.uantwerpen.be/nl/faculteiten/ontwerpwetenschappen/in-de-kijker/plastics-in-interiors/

Место: Универзитет у Антверпену, Факултет за науке у дизајну, Антверпен, Белгија (UAntwerp, Faculty of Design Sciences, Mutsaardstraat 31 – 2000 Antwerpen)

Особа за контакт: Elke.Lingier@uantwerpen.be

Овај семинар је наставак семинара о примени синтетичких материјала у изградњи историјских грађевина 20. века организованог 23. октобра 2017. на Архитектонском факултету Техничког Универзитета у Делфту, Холандија, под називом ‘Пластика у грађевинама Модерног покрета. Конзервација и (ре)дизајн синтетичких грађевиснких компоненти’.

cover-plasticarium-adam-museum-brussels_opt

Програм студентске радионице, 07 – 09. март 2018. године

У двадесетом веку, а нарочито после другог светског рата, многе врсте пластике – еластична пластика, термопластика и дуромер – су развијене, а већина потиче од нафте. Осим тога што је била културни сведок послератне културе, употреба пластике се развијала од њених специфичних особина попут слабе густине која омогућава осветљеност и изолацију, и променљивост која омогућава испуњавање веома специфичних захтева.

У данашње време, крилатице двадесетпрвог века попут одрживости, рециклаже, процене животног циклуса и циркуларне економије подижу ниво наше свести и бриге за начином на који се бавимо и односимо према постојећим материјалима и производима. Био-пластика се прави од природних и рециклираних компоненти, нудећи алтернативе за нови дизајн и животну средину у будућности.

Wed 7th 9.00-10.30 – Introduction to Plastic (all students)
Location: Faculty of Design Sciences, Department Product Development
Karine van Doorsselaer: How to recognize plastic?

Wed 7th – Fri 9th – Workshop Heritage, Conservation and Restoration
Location: Faculty of Design Sciences, Department ARIAS
Michael Ghyoot, Rotor: Recycling-Upcycling-Re-use of Melamin Surfaces (2 days)
Location: Laboratories Conservation and Restoration, Department Heritage Studies
Marieke Verboven (C&R), UAntwerp

Радионица има два дела: први и други дан радионицу води члан Ротор-а, и користиће се стари панели од меламина (треспа ламинати) за потребе прераде и дизајна намештаја и других производа. Трећи дан ће омогућити увид у принципе конзервације разних пластичних површина.

Wed 7th – Fri 9th – Workshop Upcycling for Workplace Interventions
Location: Faculty of Design Sciences, Department ARIAS
Evy PUELINCKX, upcycling consultancy and design / UAntwerp
Critics: Bart BACCARNE, Baccarne Design, Mechelen and
Rebecca HEIL / Christos LECOU / Niklas MEINE, COVESTRO, Leverkusen/Antwerp

За радионицу ће се користити полиуретански сунђери (нпр. стари душеци) у процесу прераде и биће приказане интервенције у 1:1 у студентском граду, како би се искористили за унапређење радног простора и комуникације у студентском Campus Mutsaard.


Дан отворених врата у студентском граду, 10. март 2018. године.
Јавна изложба резултата радионице у просторијама факултета.

Програм

Овде можете да погледате целокупан програм семинара и екскурзије:

Plastics in Modern Movement Interiors – Програм семинара, екскурзије и радионице

UAntwerp_logo