УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радови са Архитектонског факултета кандидовани за The RIBA President’s Medals Student Awards 2017

Кандидат АФ за Сребрну медаљу RIBA: Марко Драгичевић (ментор: ван. проф. Иван Рашковић) – Ultrastructure of the Third City: District III
RIBA-Logo_o

Представљамо Вам радове студената Архитектонског факултета у Београду, селектоване за учешће на конкурсу за награде The RIBA President’s Medals за 2017. годину.

На конкурсу за 2017. годину је учествовало укупно 293 учесника (147 за Part 2, 108 за Part 1 и 38 у конкуренцији дисертација) из целог света, а пројекти су жирирани од стране независног панела међународних стручњака, укључујући архитекте, професоре, дизајнере и уметнике. Чланови жирија између осталих били су: RIBA директор за образовање David Gloster; оснивач SO-ILJing Liu; Izaskun Chinchilla Moreno, оснивач Izaskun Chinchilla Architects; и Tracey Meller, партнер у Rogers Stirk Harbour + Partners.


Повезани текстови:
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2017
Докторанткиња Снежана Златковић награђена на конкурсу RIBA Journal – Eye Line Drawing Competition 2017
Изложба: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2014


Ове године највише признање – Сребрну медаљу RIBA освојио је Daniel Hall, студент школе The Cooper Union, за пројекат Cycles of Toolmaking: An Optic, Tactile, Haptic, Material, Scalar and Pedagogic Study, ментор: Lauren Kogod. Kangli Zheng, са University of Nottingham и менторoм Alison Davies, награђен је Бронзаном медаљом RIBA за пројекат Castle in the Sky. Медаљу за дисертацију добио је Rhiain Bower са University of Westminster за рад Baricsio: The Slate Quarrymen’s Barracks in North West Wales, ментор: Harry Charrington.

Церемонија доделе признања одиграва се у децембру сваке године, у просторијама RIBA института у Лондону, где председник института проглашава добитнике и уручује Сребрну, Бронзану и Медаљу за дисертацију.

Овде можете погледати све радове награђене на конкурсу за 2017. годину:
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2017

Категорија Сребрне медаље (Part 2):
Павле КостићVertical Multifunctional Center / Genesis

ментор: ред. проф. Владимир Лојаница

Пројект Genesis покушава да повеже биолошки процес стварања са методологијом архитектонског планирања. Он користи фазе онтогенезе како би створио кибернетску структуру која имитира живо биће. Тиме архитекта ствара синтетичку реплику, софистицирану машину која може да осећа и самостално се развија. Машина која пише и користи код, вештачку ДНК.

2017RIBA-PMedals_Pavle-Kostic_01

Категорија Сребрне медаље (Part 2):
Марко Драгичевић – Ultrastructure of the Third City: District III

ментор: ван. проф. Иван Рашковић

Округ III (District III) замишља очекивани контекст масовне урбанизације и пренасељености, где комплекс система вертикалних депонија служи као одговор на све веће количине отпада, недостатка ресурса и простора, претварајући све веће неформалне београдске структуре у механизам материјалне, економске и друштвене рециклаже.

2017RIBA-PMedals_Marko_Dragicevic_02

Категорија Медаље за дисертацију (Part 2):
Наталија Радосављевић и Милица НаумовићLandscape Room: Exploring the Boundaries of Interior Architecture within Specific Context

ментор: доц. Марија Милинковић

Пројекат Пејзаж соба – анализира унутрашњу архитектуру, у најширем смислу тог појма, преиспитује границе између спољашњег и унутрашњег простора, и успоставља нове односе унутар постојећег просторног и историјског контекста. Циљ овог рада је откривање потенцијала региона, који се углавном заснивају на развоју туризма и ревитализацији Голубачке тврђаве, при чему познавање специфичности окружења и контекста омогућава стварање критичког мишљења и пројектовање простора који одговарају савременом концепту туризма.

Полазиште за истраживање је питање како ентеријер може да подстакне одређене сензације из којег настаје збирка илустрација 47: О свему, и новембру, која се касније развија у пројекат Пејзаж соба.

2017RIBA-PMedals_Natalija-Radosavljevic_Milica-Naumovic_01

Више информација о свим награђеним радовима и претходним добитницима на адреси:
http://www.presidentsmedals.com/