УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Публикација: Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ | Омот корица (предња и задња страна)

Са задовољством Вам представљамо монографију нашег редовног професора у пензији: ”Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ”, аутора Љубице Јелисавац – Катић, проф. Милана Лојанице и проф. Владимира Мака (издавачи: Орион Арт и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет).

Монографија ”Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ” има за предмет живот, професионални рад и дело професора архитектуре у пензији Спасоја Крунића као јединог преосталог милитантног архитекте код нас, како то истиче уредник А. Бобић у поговору. Студиозни трактат о делу Спасоја Крунића и проницљиву анализу односа и пресечних тачака његовог живота и рада израдила је Љубице Јелисавац – Катић. Свеобухватности монографије допринела је студија о Крунићевом делу естетичара архитектуре проф. Владимира Мака, као и есеј академика и професора архитектуре у пензији Милана Лојанице о рукотвореним скицама Спасоја Крунића. Владимир Миленковић је учинио уметнички израз иманентним овој монографији.

Spasoje-Krunic-Monografija_odabrano-1-of-21

SK-Mono-02

SK-Mono-50

Публикација: Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ | Поговор: Александар Бобић

Из поговора:
Овде нећу говорити само о стваралаштву архитекте Спасоја Крунића. Склон сам више да говорим о његовој храбрости и борбености у истрајавању пред притисцима света у коме живимо. У то ме све више уверавају његове метафоре, како у архитектури тако и у јавном животу. Није ми циљ да тумачим његово дело, а понајмање његов живот, нити ми је циљ да се бавим репрезентацијом која, заправо, ништа не говори о презентованом. Намера ми је да са становишта објективне феноменологије сагледам ствари и односе међу стварима у његовом животу и деловању. […] намера ми је да изнесем и докажем хипотезу да је Спасоје Крунић, животно и као стваралац, био и остао у некој врсти сопствене ситуације, остао веран идејама универзалности и сингуларности, он би то назвао саборности, и да је једини преостали, зашто то не рећи упркос данашњем либерализму – милитантни архитекта код нас.
Александар Бобић

SK-Mono-07

SK-Mono-12

Публикација: Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ | Хронологија

Изводи из рецензија:
Ова књига несумњиво упућује на тезу да на нивоу конституције рада професора Крунића, бесконачност, меморија, материја, љубав и разум претпостављају симболичку фигуру великог појма: архитектуре. […] Имајући у виду висок квалитет текстова, изузетну систематизацију, обраду и преглед грађе те сложеност и свеобухватност у приступу обраде и приказа комплексног и изузетног старалачког опуса и доприноса професора Спасоја Крунића, ова књига спада у ред ретких, вредних и корисних, не само за истраживаче и теоретичаре, већ и за ширу публику у земљи и иностранству. Тако се ова књига смешта у универзални темељ савремене архитектуре како код нас тако и у свету.
арх. Милан Ђурић, ванредни професор Архитектонског факултета

Монографија излаже тројство архитектуре, уметности и технике кроз период 1960–2017. године, када је завршена. Јасно и документовано, како кроз грађу тако и кроз текстове, говори се о континуитету постојаности архитектуре која од 70-их године није урушена временом, догађајима и променама парадигми у посматрању архитектуре. […] Оно што ову књигу чини посебном је квалитет монографије да целином приказа пружи увид у фазе, нивое и скривене слојеве који се нису могли видети у досадашњим радовима који су обрађивали рад ствараоца.
арх. Александру Вуја, ванредни професор Архитектонског факултета

Публикација: Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ | Одабране странице
НАСЛОВ: Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ
АУТОРИ: Љубица Јелисавац – Катић, Милан Лојаница и Владимир Мако
УМЕТНИЧКИ ДИРЕКТОР: Владимир Миленковић
УРЕДНИК: Александар Бобић
РЕЦЕЗЕНТИ: Милан Ђурић и Александру Вуја
ДИЗАЈН: Милан Драгић
ИЗДАВАЧИ: Универзитет у Београду – Архитектонски факултет и Орион Арт
ГОДИНА: 2017.
ДИМЕНЗИЈЕ: 25x29cm
СТРАНИЦА: 376 страна (107 страна двојезичног (српско-енглеског) текста и 242 стране текста на српском језику) са 450 сликовних прилога (174 фотографије; 109 архитектуралних скица; 7 уметничких цртежа; 16 илустрација; 95 техничких цртежа; 35 3Д визуелизација; 1 дијаграм, 2 схеме; 11 наратива) и 2 фотографије на омоту књиге.
ISBN: 978-86-7924-182-5 (АФ)
ПОВЕЗ: тврд повез

Фотографије публикације можете погледати у високој резолуцији у нашем Flickr албуму овде:
https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157687158687312

No photos