УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица: Пребукирање града (Overbooking the City) – Дубровник, 20-26.08.2017.

2017_Overbooking-the-City

Overbooking the City
Међународна радионица урбаног дизајна
20 – 26. август 2017, Дувровник, Хрватска

У међусобно све повезанијем свету, утицаји транзиционих токова глобалног туризма на урбана друштва, економије, природу и изграђену средину су све интензивнији и разноврснији. Они варирају од цене роба и расподеле економске активности до демографске мешавине и функционисања тржишта земљишта.

Конкретно, у атмосфери конкуренције градова у јединствености и аутентичности, градови као што је Дубровник, који могу поседовати “историјски” квалитет, поново брендирају себе и толико су брендирани изван себе, као пејзажи јединственог искуства, пречесто засновани на измишљеним представама, сировим традицијама и лажном понављању “прошлости”. Ова слика града поново преуређује сам град; глобални туризам преусмерава процес локалног урбаног развоја и (зло)употребљава виталне локалне ресурсе за своје неодрживо одржавање и будући раст. За локалне урбане заједнице је ризик не само да постану подређене плимама и осекама глобалног туризма, изгубе сопствену виталност и своју посебност, него и мање независне и отпорне у односу на будуће невоље.

Дубровник, “Бисер Јадрана”, је светски позната туристичка дестинација. 0.18 km² свог историјског града, класификованог као место светске баштине UNESCO-а, домаћин је више од 2 милиона посетилаца сваке године; пропорција броја посетилаца и површине превазилази Венецију чак 5 пута. Иако ова експлозија туризма може изгледати релативно бенигно, чак и пожељно као новооткривени извор економског просперитета и културног живота, постављају се питања о утицајима таквог несразмерно скалираног феномена на град.

Коришћењем средстава дизајна и регулације за обликовање и управљање простором, ми ћемо тежити да критички и аналитички испитамо утицај туризма на град и предложимо прилагођене урбанистичке пројекте и решења регулације кроз које релативне предности Дубровника као туристичке дестинације могу бити искоришћене на начин који може донети корист локалним заједницама и ојачати дугорочну друштвено-економску и еколошку одрживост града.


Повезани текстови:
Позив за пријављивање на ”Између интелектулног и чулног расуђивања: Ка епистемологији архитектуре” курс у Дубровнику
Изложба ауторских фотографија: Добровић у Дубровнику – Волфганг Талер (Wolfgang Thaler)
Позив за пријављивање на ”Филозофија и архитектура” курс у Дубровнику
Публикација и изложба: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Добровић у Дубровнику: Подухват модерне архитектуре)


Учесници радионице “Пребукирање града” (Overbooking the City) се упуштају у интензиван 7-дневни програм који се састоји од тимског рада у студију, истраживања на терену и предавања, употпуњених паралелним јавним и друштвеним догађајима. Свака радионица има 7-9 учесника; воде је један гостујући и један домаћи тутор, спајајући међународну експертизу и методолошке приступе са локалним знањем и живим искуствима града.

Одабранe локације у свакој од 7 јединица радионице функционишу као сочиво кроз које се може започети истраживање ширих питања и довести до продуктивног закључка оријентисаног на дизајн. Коначни предлози презентирани су и јавно расправљани у присуству жирија састављеног од кључних представника индустрије, образовања и локалних власти.

2017_Overbooking-the-City_01

Радионица је отворена за студенте при крају дипломских студија, кандидате докторских студија и младе стручњаке у архитектури, урбанистичком пројектовању, планирању и областима везаним за стварање и развој градова.

Пријава:
Молимо Вас да нам пошаљете email на адресу overbookingthecity@urbantranscripts.org са кратком биографијом, примером вашег рада у pdf-у (један пројекат) и јединицама које Вас занимају, по редоследу жеља.

Акредитација:
По завршетку радионице учесници добијају сертификат UT International Urban Design Workshop-а који акредитира 10 сати предавања, 12 сати теренског рада и 36 сати студијског рада.

Трошкови:
Рана регистрација до 21. јула 2017.
• 270 € без смештаја
• 500 € укључујући смештај

Регистрације после 21. јула 2017.
• 400 € без смештаја
• 650 € укључујући смештај

Смештај је на пешачкој удаљености до места радионице. Плаћање је путем кредитне/дебитне картице или банковног трансфера након прихватања ваше пријаве. Рок за пријаву учешћа је петак, 04. август 2017. године. Регистрације се могу затворити раније ако су сва места резервисана.

Све информације о радионици можете погледати на адреси overbookingthecity.urbantranscripts.org или добити контактом на email адресу overbookingthecity@urbantranscripts.org

#UTDubrovnik

Overbooking the City је пројекат организације Urban Transcripts у партнерству са колективом за просторно истраживање PLACA и уз подршку Града Дубровника, Удружења архитеката Дубровника и Универзитета у Сплиту – Факултет грађевинарства, архитектуре и геодезије.