УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица: “inFORMation” – Intermediate Grasshopper Workshop – Андреа Грацијано (Andrea Graziano)

Alessandro-Zomparelli_Emergent-Reefs

Alessandro Zomparelli – Emergent Reefs, детаљ | © Co-de-iT + disguincio&co for D-Shape®

Позив за учешће у радионици:

“inFORMation” – Intermediate Grasshopper Workshop
15–17. септембар 2017.
Архитектонски факултет Универзитета у Београду
Тутор: арх. Андреа Грацијано (Andrea Graziano), оснивач
Co-de-iT

2017_On-Architecture_logo

“the Basis of the Universe Isn’t Matter or Energy… It’s Data”
– James Gleick, WIRED

Простор у коме живимо може да се прати у многим аспектима, као градијент података у континуираном развоју и променама. Наше разумевање окружењем се побољшава сваки дан због наше способности да сними – скенира околину око нас кроз повећање резолуције помоћу боље технологије и сензора. Отуда простор се открива као поље података које се стално мења. Наша способност у схватању и дизајнирању самог простора може се повећати употребом алата којим је процес дизајна бољи, прецизнији, специфичнији у односу на променљиве образце података у простору и времену.

“inFORMation” је Grasshopper радионица средњег нивоа о напредним техникама моделирања. Grasshopper је заправо моћан информациони процесор који пружа основу за развој могућих стратегија за inFORM-исање дигиталних морфологија одређеним скуповима услова и података. Радионица се фокусира на интеграцију обраде информација у дигиталне системе како би се омогућило формирање структура, од врло једноставних до сложенијих. Циљ је да се пружи разумевање информација и артикулације података као просторних и архитектонских операција.

Радионица ће истражити употребу Grasshopper-а у дефинисању алгоритамских процедура у циљу изражавања веома комплексне структуре у различитим условима у различитим размерама и нивоима детаља.

Радионица је пратећа активност 05. међународног догађаја “О АРХИТЕКТУРИ” и одржаће се од 15-17. септембра 2017. године (3 пуна дана – 09-13h јутарња сесија и 14-18h поподневна сесија) на Архитектонском факултету у Београду. Рана пријава учешћа је путем e-mail-а info@strand.rs до 15. јула, а коначан рок за пријаву је 01. септембар 2017. године.


Повезани текстови:
Радионица: Параметарски дизајн – увод у GRASSHOPPER
Серија догађаја: О архитектури 2017.
Међународна конференција: GOING DIGITAL: INNOVATION IN ART, ARCHITECTURE, SCIENCE AND TECHNOLOGY
Међународна конференција: GOING DIGITAL – INNOVATIONS IN THE CONTEMPORARY LIFE


2016_Going-Digital_Radionica_t

Grasshopper Code – Vorospace | Ова дефиниција креира mesh модел свих веза између центара 3Д воронои ћелија и њима суседних ћелија.

Радионицу организује Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице – СТРАНД у сарадњи са Co-de-iT: Computational Design Italy

Број учесника је лимитиран на 22. Пријављивање на адреси info@strand.rs. Званични језик је енглески. Котизација за тродневну радионицу износи 80 EUR за студенте и 120 EUR за професионалце (у динарској противвредности) за пријаве до 15. јула, а 100 EUR за студенте и 150 EUR за професионалце за пријаве од 15. јула до 01. септембра 2017. године.

Детаљан програм радионице, начин регистрације, као и потребно предзнање и преузимање пакета софтвера погледати на: http://strand.rs/2017/architecture/workshop/

Учесници радионице имају слободан приступ на Keynote Talks – Case Netherlands [15. септембар 2017].


Софтвер & потребно знање:
Неопходно је знање 3Д моделовања у Rhino3D и основно познавање рада у Grasshopper-у. Учесници треба да понесу свој лаптоп са Windows OS (Rhino за Mac не подржава Grasshopper) и претходно инсталираним Rhino3D софтвером и најновијом Grasshopper plug-in верзијом.

Линкови за преузимање софтвера:
Rhino 5 – http://download.rhino3d.com/Rhino/5.0/evaluationtimed/
Grasshopper (последња верзија) – http://download.rhino3d.com/Grasshopper/1.0/wip/download/