УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отворена изложба “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност”

Изложба “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност” | Фото © Предраг Јовановић

Извор: Danas

У Конаку кнегиње Љубице у суботу, 20. маја 2017. године отворена је изложба Београдско сајмиште – Повратак у будућност која представља завршну фазу истоименог пројекта организованог у сарадњи Музеја града Београда и Архитектонског факултета у Београду, а подржаног од стране УПГ Ноћ музеја.

БЕОГРАДСКО САЈМИШТЕ – ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ
20. мај – 20. јун 2017.

Конак кнегиње Љубице, Сала под сводовима
Кнеза Симе Марковића 8, Београд

Изложбу су, под вођством својих професора и кустоса Музеја града Београда, урадили студенти мастер студија Архитектонског факултета у Београду. Аутори концепта изложбе су ван.проф. др Зоран Ђукановић и асистент МА Предраг Јовановић са Департмана за урбанизам Архитектонског факултета у Београду и МА Ангелина Банковић, кустос Музеја града Београда, пише у саопштењу за медије.

На отварању присутне је поздравио заменик директора Музеја града Београда музејски саветник Дарко Ћирић, а изложбу је званично отворио руководилац Департмана за урбанизам Архитектонског факултета у Београду проф. мр Рајко Корица.

Како стоји у саопштењу посетиоци изложбе Београдско сајмиште – повратак у будућност били су у прилици да се кроз радове студената мастер студија Архитектонског факултета у Београду упознају са историјатом настанка Сајмишта и његовим будућим изгледом, али и да доживе његову атмосферу и архитектуру. Најзначајнији допринос пројекта, представљају управо радови студената који су презентовани овом изложбом: макета Сајмишта у размери 1:100, урађена у складу са реконструкцијом Сајмишта предвиђеном Детаљним урбанистичким планом Београда из 1992. године, виртуелна шетња кроз Сајмиште, 3Д модели и цртежи сајамских павиљона.

У оквиру другог дела изложбе, којим је обухваћен период од 1937. до 1941. године, презентован је настанак и рад првог Београдског сајмишта кроз седам репрезентативних догађаја, који на најбољи начин илуструју дешавања на Сајмишту, али и значај Сајмишта за Београд и његове грађане.

Циљ ове изложбе је да се, коришћењем најадекватнијих традиционалних, али и најсавременијих мултимедијалних техника презентације, најширој јавности скрене пажња на карактеристике, значај и вредност како архитектуре Београдског сајмишта тако и међународних и националних сајамских изложби које су, у оквиру овог простора, биле реализоване у периоду од отварања 1937. године, па до нацистичког бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, односно до почетка Другог светског рата, када је намена овог простора из корена промењена у злогласни концентрациони логор.


Повезани текстови:
Отварање изложбе: Београдско Сајмиште – Повратак у будућност
Изложба студентских радова: 45UNBLOCKED – Галерија Блок на Новом Београду
Изложба: Трте – Мрте, Генеза креативног промишљања
Стручна пракса: Новија архитектура Београда – Списак преосталих слободних места
Курс 2.5. – Архитектонска графика: Изложба студентских радова 2013/14
Изложба студентских радова: СТУДИЈА ПРОСТОРНИХ ОДНОСА


2017_Povratak-u-buducnost_Beogradsko-sajmiste_foto-Darko-Mladenovic

Отварање изложбе “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност” | Фото © Дарко Младеновић

На отварању изложбе Београдско сајмиште – Повратак у будућност посетиоци су могли да виде како су изгледали пролећни и јесењи међународни сајмови који су одржавани редовно сваке године, ко су били њихови учесници, шта је излагано и какви су све пратећи програми организовани. Између осталог, приказане су и спортске активности, с обзиром да је на Сајму радио први затворени тениски терен у Београду, као и да су одржавани веома посећени турнири у боксу, на којима су гостовали и боксери из иностранства. Међу најпосећеније и најпопуларније догађаје на Сајмишту свакако су спадали салони аутомобила, који су одржавани три године за редом и на којима су се представљали сви најзначајни произвођачи аутомобила из Европе и Сједињених Америчких Држава. Била је ту и велика Међународна ваздухопловна изложба, на којој су Београђани могли да се упознају са историјом и развојем ваздухопловства, да седну у авионе и испробавају команде, да пробају лет авионом или скок падобраном са куле високе 70 метара подигнуте специјално за потребе ове изложбе.

Такође, посетиоци изложбе били су у прилици да виде и како је изгледала Прва земаљска занатлијска изложба на којој су представљени практично сви занати, од дрворезбара, преко златара, посластичара, до аутомеханичара и произвођача кућне хемије. Ту је и Прва земаљска ловачка изложба, која је заправо била поново изложени национални павиљон са међународне изложбе у Берлину, на којој су се могли видети улови чланова краљевске породице и награђени ловачки трофеји. Веома посећен догађај на Сајмишту био је Фестивал народне игре и песме, на коме су се представљали извођачи из свих крајева Краљевине Југославије и за који је београдска публика сваке вечери куповала све расположиве улазнице.

Поред Београђана, посетиоци сајма били су и многобројни гости из иностранства и из унутрашњости или како је то написао један новинар Политике: „Уосталом приредбе на Сајмишту су једине изложбе на којима се срећу министри, сељаци, домаћице и доконе даме, ђаци и седи старци, људи свих друштвених редова и свих укуса и џепова…“

Захваљујући љубазности Југословенске кинотеке, посетиоци изложбе Београдско сајмиште – Повратак у будућност могли су да виде и два филма, о изградњи и отварању Сајмишта.

Изложбу Београдско сајмиште – Повратак у будућност сви заинтересовани моћи ће да погледају у Конаку кнегиње Љубице до 20. јуна 2017. године.


Изложба “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност” је део већег пројекта Архитектонског факултета Универзитета у Београду и Музеја града Београда, који је покренут на иницијативу Секретаријата за инвестиције града Београда.

Пројекат се реализује у оквиру мастер курса Студио М02У – Пројекат – Партиципативни урбани дизајн у којем су поред студената, наставника и сарадника са Архитектонског факултета и кустоса из Музеја града Београда узеле учешћа и бројне реномиране институције из јавног, приватног и друштвеног сектора, као и бројни професори и врхунски експерти из земље и иностранства.

2017_Povratak-u-buducnost_Beogradsko-sajmiste_foto-Sara-Karac

Отварање изложбе “Београдско Сајмиште – Повратак у будућност” | Фото © Сара Караћ