УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионице и програми у јавном простору: ”Када би зграде причале”

Beogradska-zgrada-BELVIL_opt

Комплекс Belville, Нови Београд

Програм „Кад би зграде причале” је вишегодишњи истраживачки пројекат који се реализује у сарадњи организација ФРУ из Скопља, Бацача Сјенки из Загреба и Супервизуелне из Београда.

„Када би зграде причале” јесте сараднички програм који раствара деликатне, унутрашње трагове брисања или нагле изградње колективних локалних историја, узимајући као примере конкретне градске просторе – зграде и њихово окружење – који су (били) место одређења једног града или његовог дела. Ово брисање или стварање готово ни из чега води ка безмало непрепознатљивој промени локалних контекста који утичу на све друштвене слојеве. Временски оквир из ког овај програм проистиче јесте непредвидив период тзв. „транзиције” који тенденциозно чисти све идеолошке, политичке, друштвене, културне и етичке чиниоце претходних периода. Програм који се развија у Скопљу, Београду и Загребу ради у правцу промишљања промене схватања и гледања, мишљења и делања у односу на историјске, архитектонске, политичке и уметничке референце одређених градских чворишта.

Београдско издање бавиће се питањима успостављања односа према јавно-приватном простору какав је комплекс зграда на Новом Београду – Белвил.

Кроз серију радионица о пракси именовања у урбаном простору, социјалној кореографији и секундарној архитектури, као и извођењем звучних „знакова” и перформативно извођење поезије, доживљај комплексности простора и њених динамика ће се артикулисати на визуелном, телесном и звучном нивоу. Након радионица које сада најављујемо програм ће обухватити и јавни програм такође у простору Белвила.

Позив на радионице

Позивамо све заинтересоване студенте архитектуре, уметничких факултета, друштвених наука, становнике Белвила и све заинтересоване да се пријаве на радионицу:


∗ Зашто Belville није belleville?
25 – 26. март 2017. – радионица Мариеле Цветић

Радионица Зашто Belville није belleville? бави се истраживањем праксе именовања у урбаном простору и урбаног простора на примерима назива кућа и улица у насељу. Испитује се политика и историја именовања кућа, значење имена (nomen est omen), посебно значење у локалном контексту за становнике насеља (имена кућа: Ружа, Лала, Крин, Јоргован, Зумбул, Циклама, Шебој, Ђурђевак, Сунцокрет, Мимоза, Љубичица, Маслачак, Невен и Ирис и улица: Јурија Гагарина и Ђорђа Станојевића, Булевар Црвене армије и Антифашистичке борбе).

Радионица ће се одржавати у простору Белвила, на отвореном и затвореном простору, у периоду 12.00 – 17.00 часова.

др Мариела Цветић, (http://marielacvetic.com/) уметница, ван. професор на Архитектонском факултету у Београду,


(тема ће ускоро бити потврђена)
1. и 2. април 2017. – радионица са Маријаном Цветковић

Маријана Цветковић, менаџер у култури, предавач на Универзитету уметности у Београду, води Станицу – сервис за савремени плес.


∗ Секундарне архитектуре
4. и 5. мај 2017. – радионице уметника Бранислава Николића

Радионица за младе под називом Секундарна архитектура обухватиће рад са пронађеним, одбаченим материјалима, њихово креативно прекомпоновање и преобликовање за нове намене. Акценат радионице ће првенствано бити на архитектури, али ће бити отворена и за друге намене материјала. Једна од идеја ове радионице је да се младима објасни како се људи са маргина друштва сналазе у суровим градским условима, како могу уз помоћ своје креативности и вештине са минимумом средстава да изграде кућу за себе и своју породицу. У току радионице повешће се разговор о томе како они замишљају такав живот на маргини и како би се снашли када би морали од пронађеног материјала да изграде склониште.

Радионице Бранислава Николића реализују се у сарадњи са Београдском интернационалном недељом архитектуре (БИНА).

Све радионице су бесплатне и могу да се похађају независно једна од друге.

Број полазника је ограничен, те је неопходно послати пријаву до 22. марта 2017. године на kadbizgradepricale@gmail.com са кратком биографијом и контактом сваког учесника и назнаком на коју или које радионице се пријављујете.

Контакт за београдски програм: Саша Ткаченко и Мирјана Боба Стојадиновић, kadbizgradepricale@gmail.com.

Пројекат „Кад би зграде причале” подржан је од стране Балканског фонда за уметност и културу (БАЦ). БАЦ је подржан од стране Швајцарске владе кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (СДЦ) и Европску културну фондацију (ЕЦФ).