UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za 2015: Sanjin Grbić i Jovan Jovanović – Kompleks „Stari mlin“, Bulevar vojvode Mišića, Beograd | Izvor fotografija: Enterijer magazin br.86

UAS-Logo_92x100

Dodela Godišnje nagrade Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije arhitektonsko delo iz svih oblasti arhitekture realizovano u 2015. godini i Povelje za izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu u 2015. godini, održana je u Udruženju arhitekata Srbije dana 26. decembra 2016. godine u 18.00 časova.

Iz Izveštaja o radu žirija:

Svaka arhitektonska nagrada ima svoj značaj i karakter. Značaj nagrade umnogome je određen time ko nagradu dodeljuje, dok je njen karakter rezultat njene istorije. U slučaju Godišnje nagrade Udruženja arhitekata Srbije, u situaciji smo da konstatujemo da je reč o nagradi posebne vrednosti i posebnog uticaja. Dodeljene nagrade koje su prethodile ovogodišnjem žiriranju obavezivale su Žiri da svoju poziciju definiše u skladu sa statusom Nagrade u jednom delu, i u skladu sa profesionalnim okolnostima u drugom delu. Nema sumnje da je reč o momentu u kojem je baviti se arhitekturom, ako ne teško, bar veoma komplikovano. Uslovi proizilaze iz konteksta, ali i osećaja arhitekata da postoji odgovornost koju treba i opravdati i iskoristiti. Lament nad profesionalnim okolnostima je ove godine Žiri rešio da ostavi sa strane i pogleda sam život profesije direktno.


Povezani tekstovi:
Konkurs: UAS Godišnja nagrada za 2015.
Dodeljena Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za 2014.


Upravni odbor Udruženja imenovao je Žiri za dodelu nagrade:
dr Vladimir Milenković, arhitekta, vanr. profesor, predsednik Žirija i članovi:
dr Tatjana Stratimirović, arhitekta, Beograd
mr Miroslava Petrović Balubdžić, arhitekta, Beograd
Srđan Zorić, arhitekta, Novi Sad
Zoran Nikolić, arhitekta, Niš

2015_Nagrada-UAS

Dodela Godišnje nagrade i Povelje Udruženja arhitekata Srbije za 2015. godinu – dobitnici nagrada sa članovima žirija

Na konkurs za godišnju nagradu, predati su radovi u sledećim kategorijama:

• Za najuspešnije arhitektonsko delo iz svih oblasti arhitekture realizovano u protekloj godini, zaključno sa 31.12.2015. godine, a za Godišnju nagradu Udruženja arhitekata Srbije, konkurisali su sledeći autori i objekti:

  1. Kompleks Stari mlin, Bulevar vojvode Mišića, Beograd
    Autori: Sanjin Grbić, dipl.inž.arh. i Jovan Jovanović, dipl.inž.arh.
  2. Objekat FIAT Autocentar NIKOM, Kragujevac
    Autori: Predrag Milutinović, arhitekta, Vladimir Lojanica, arhitekta
  3. Centar za ometene u razvoju, Šekspirova 8, Beograd
    Autor: arh. Vlada Slavica

• Za izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu u konkurenciji za Povelju Udruženja arhitekata Srbije, u protekloj godini, zaključno sa 31.12.2015. konkurisali su:

  1. Air and Space Museum, Peking, Kina
    Autori: Branislav Hetzel dipl.inž.arh., Nebojša Fotirić, dipl.inž.arh, Igor Rajković, dipl.inž.arh.
  2. Stambeni objekat – Kuća za odmor, Bigovo, Crna Gora
    Autori: Jelena Ivanović Vojvodić, Vasilije Milunović
    Saradnici: Milena Katić, Vanja Enbulajev, Pavle Ilijašević
    Konsultant za enterijer: Tatjana Šaponjić
    Fotografija: Relja Ivanić

Ovde možete pogledati sve nominovane radove: Godišnja nagrada i Povelja Udruženja arhitekata Srbije za 2015.

Godišnja nagrada Udruženja arhitekata Srbije za 2015.

Nagrada Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije delo iz oblasti arhitekture za 2015. godinu dodeljena je Kompleksu „Stari mlin“, Bulevar vojvode Mišića, Beograd, autora Sanjina Grbića, dipl.inž.arh. i Jovana Jovanovića, dipl.inž.arh.

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_01

Sanjin Grbić i Jovan Jovanović – Kompleks „Stari mlin“, Bulevar vojvode Mišića, Beograd | Izvor fotografija: Enterijer magazin br.86

Odluka o dodeli Godišnje nagrade Udruženja arhitekata Srbije za najuspešnije delo iz oblasti arhitekture za 2015. godinu prati osećaj sigurnosti u aktivnu ulogu arhitektonske struke u procesima urbane rekonstrukcije, koja u mnogome obeležava sadašnjost konteksta. Ostvarenje svedoči o jasnom stavu projektanata u odnosu na potencijal lokacije, programske osnove rada i svest o standardu u kojem se i postiže sigurnost u realne kapacitete profesije. Reč je o ostvarenju koje doprinosi kulturi urbanog života i razvoju savremene uloge struke.

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_05

2015_Nagrada-UAS_Radisson-Blu-Belgrade_04

Sanjin Grbić i Jovan Jovanović – Kompleks „Stari mlin“, Bulevar vojvode Mišića, Beograd | Izvor fotografija: Enterijer magazin br.86

Povelja Udruženja arhitekata Srbije za 2015.

Povelja za izvedeno delo u inostranstvu za 2015. godinu dodeljena je zgradi Air and Space Museum u Pekingu, Kina, autora: Branislava Hetzela, dipl.inž.arh, Nebojše Fotirića, dipl.inž.arh. i Igora Rajkovića, dipl.inž.arh.

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_01

Branislav Hetzel, Nebojša Fotirić i Igor Rajković – Air and Space Museum, Peking, Kina | Foto © Hetzel Design

Iako podeljenim glasovima, odnosno većinom glasova u daljem toku žiriranja, ovogodišnja odluka o Povelji predstavlja dokument o vitalnosti srpskih arhitekata i njihovoj svesti o globalnom polju delovanja. U konkurenciji za povelju bile su praktično dve teme, jedna u korist solidnosti i realnosti potvrđenih vrednosti, i druga, u korist slike o onome što nameće vreme, tako da je prevagnula želja da se aktivnost u pravcu najvećeg svetskog arhitektonskog prostornog poligona potvrdi kao vrednost u kojoj apetiti struke ne jenjavaju, već naprotiv tragaju za partnerskim odnosom sa kontekstom u kojem nastaju ili bi trebalo da nastanu.

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_02

2016_Nagrada-UAS_Hetzel-Fotiric-Rajkovic_main

2015_Nagrada-UAS_Air-and-Space-Museum-Beijing_04

Branislav Hetzel, Nebojša Fotirić i Igor Rajković – Air and Space Museum, Peking, Kina | Foto © Hetzel Design